Biscuiti si fursecuri Retete festive

Biscuiti cu unt decorati – martisoare

2017-02-25
Biscuiti cu unt decorati - martisoare

Biscuiti cu unt decorati – martisoare, insotiti de snuruletul alb-rosu, sunt o varianta dulce a traditionalului simbol daruit celor dragi de 1 Martie.  Acesti biscuiti isi pastreaza forma in timpul coacerii, au o textura usor sablata dar si o aroma irezistibila de unt si vanilie.

Ingrediente pentru Biscuiti cu unt decorati – martisoare:

Din cantitatile de mai jos ies aproximativ 30 biscuiti de marime medie, respectiv cca 5cm diametru si 3-4mm grosime.

Avem nevoie de: 100g unt nesarat, cu 82% grasime, la temperatura camerei, 90g zahar pudra, 170g faina cernuta, 1 ou intreg rece, extract natural de vanilie, un praf de sare.

Pentru decor: fondant alb, coloranti comestibili, decupatoare specifice si… ceva indemanare!

Biscuiti cu unt decorati - martisoare

Mod de preparare pentru Biscuiti cu unt decorati – martisoare:

Cernem faina impreuna cu sarea. Mixam untul aflat la temperatura camerei si taiat cubulete impreuna cu zaharul pudra pana la o consistenta pufoasa. Adaugam oul rece si extractul de vanilie, apoi omogenizam.  Adaugam faina cernuta si amestecam. Din acest moment recomandarea mea este sa nu mai folosim mixerul si sa continuam sa amestecam compozitia cu dispozitivul prezentat mai jos.

Biscuiti cu unt si vanilie

Pentru cine nu are totusi un astfel de dispozitiv, recomand amestecarea compozitiei in continuare cu mixerul, dar cu paleta fluture pentru aluat, la viteza medie, pentru a nu incalzi untul.

In final adunam aluatul cu mana si formam o mingie pe care o aplatizam usor, o infoliem in folie alimentara si o introducem in frigider pentru minimum doua ore.

Biscuiti cu unt decorati - martisoare

Mod de formare, pregatire pentru copt si coacere Biscuiti cu unt decorati – martisoare:

Se scoate aluatul din frigider si se lasa la temperatura camerei cca 10 minute, apoi se intinde intre doua foi de copt urmarindu-se mentinerea unei grosimi uniforme a aluatului de cca 4mm.

Urmeaza decuparea. Marginile ramase din aluat dupa decupare biscuitilor se aduna intr-o minge care se infoliaza si se introduce din nou in frigider.

Biscuitii decupati se aseaza in tavi tapetate cu foaie de silicon sau hartie de copt, apoi se introduc in cuptorul preincalzit la 175°C pentru cca 10 minute. In acest timp, recomand verificarea procesului de coacere, intrucat daca avem biscuiti inegali, unii mai subtiri si unii mai grosi, cei mai subtiri se vor coace mai repede si risca sa se arda, in timp ce biscuitii mai grosi raman necopti.

Dupa ce s-au copt biscuitii, se scoate tava din cuptor si se lasa cateva minute sa se racoreasca pe o suprafata protejata timp in care biscuitii isi consolideaza textura. Se scot apoi biscuitii si se lasa la racit pe un gratar.

Dupa ce s-au racit complet (in cateva ore),  biscuitii se decoreaza cu fondantul pe care l-am colorat in prealabil cu ajutorul colorantilor alimentari in culorile dorite si pe care il decupam in formele dorite, asa cum se poate observa din pozele alaturate.

Biscuiti cu unt decorati - martisoare

Biscuitii, insotiti de snuruletul tranditional, se ambaleaza in pungute transparente si se daruiesc celor dragi.

Biscuiti cu unt decorati - martisoare

Tips:

Folositi unt cu grasime de 82%, la temperatura camerei, fara a-l incalzi.

Nu incalziti untul din aluat la framantare. Pentru aceasta recomand folosirea dispozitivului special de amestecat aluatul (prezentat mai sus), ori dispozitivul in forma de fluture al mixerului, la viteza medie.

Intindeti aluatul in strat cat mai uniform, cca 4mm grosime.

La decupare, incercati sa nu incalziti aluatul prin reformare si raciti-l de cate ori este nevoie introducandu-l in frigider.

Biscuiti cu unt decorati - martisoare

Mod de servire pentru Biscuiti cu unt decorati – martisoare:

Biscuiti cu unt decorati – martisoare, insotiti de snuruletul alb-rosu, sunt o varianta dulce a traditionalului simbol daruit celor dragi de 1 Martie.

Biscuiti cu unt decorati - martisoare

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply