Deserturi

Gaufre de Bruxelles cu sirop de artar

2015-03-17
Gaufre de Bruxelles cu sirop de artar

Reteta originala este atribuita lui Florian Dacher, bucatar elvetian care prin anii 1842-1843 a lucrat in atelierele de patisserie din Bruxelles. In  comparatie cu  Gaufre de Liege – mai subtire si mai pufoasa,  Gaufre de Bruxelles are o textura mai consistenta si mai crocanta.

Ingrediente pentru Gaufre de Bruxelles cu sirop de artar:

100g unt topit, 4 oua, 250ml lapte, 130g smantana, 4 linguri miere, 250g faina, 20g+20g zahar brun, 1 plic praf de copt, sare, semintele de la o pastaie de vanilie (pasta de vanilie ori zahar vanilinat)

Mod de preparare pentru Gaufre de Bruxelles cu sirop de artar:

Intr-un vas rezistent termic se topeste untul, pe foc mic, si se lasa apoi sa se raceasca la temperatura camerei.

Intr-un bol se amesteca ingredientele lichide, exceptand untul topit si racit:  ouale, laptele, smantana, mierea si semintele de la pastaia de vanilie (pasta de vanilie ori zaharul vanilinat). In alt bol se amesteca ingredientele uscate: faina, praful de copt, sarea si 20g zahar brun. Se adauga ingredientele uscate peste cele lichide si se omogenizeaza. La urma, se adauga untul lichefiat si racit si se amesteca pana la omogenizare completa.

Se lasa aluatul cca 30 de minute la temperatura camerei, apoi se adauga si cele 20g din zaharul brun ramas, se amesteca  si se coc  gaufrele.

Se incinge aparatul de gaufre, se toarna din compozitie in forme si se coc cca 5 minute / serie.

Gaufre de Bruxelles cu sirop de artarTips:

O parte din zaharul brun se adauga la final, intrucat acesta se va carameliza la coacere si va da o aroma deosebita gaufrelor.

Timpul de coacere poate diferi de la aparat la aparat, asa ca va recomand sa verificati dupa cateva minute daca gaufrele s-au copt. Dupa un timp aparatul se incinge si  mentine o temperature mai inalta, iar gaufrele se coc mai iute, asa ca trebuie sa verificati  mereu nivelul de coacere daca doriti sa va iasa uniforme.

Daca doriti sa obtineti gaufre in forme patrate, traditionale, umpleti complet formele cu aluat. Daca doriti sa obtineti gaufre ca cele din imagine, puneti aluat doar in centrul formelor si lasati capacul.

Mod de servire Gaufre de Bruxelles cu sirop de artar:

Gaufre de Bruxelles cu sirop de artar pot fi consumate atat ca desert, cat si la micul dejun alaturi de un pahar cu  lapte batut, iaurt sau chiar cu lapte simplu.
Gaufrele pot fi servite atat cu sirop de artar ori de agave, cat si pudrate cu zahar, cu diverse crème, frisca, dulceata ori inghetata. Foarte bune sunt insotite de fructe : capsuni, zmeura, afine, banane, mere caramelizate si/sau sosuri de fructe.

Gaufre de Bruxelles cu sirop de artar

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply mihaela botezan 2016-09-27 at 13:56

    Buna ziua,

    Se poate face aluatul si cu faina fara Gluten?

    • Reply Dana Tudor 2016-09-28 at 23:42

      Nu am incercat, dar nu vad de ce nu!

    Leave a Reply