Aluaturi dulci Easter Retete fara gluten

Pasca cu lapte si branza caju – GF

2016-05-18
Pasca cu lapte si branza caju - GF

Pasca cu lapte si branza caju – GF am preparat-o cu drag pentru nora mea care are intoleranta atat la gluten cat si la lactoza. Nu puteau trece Sarbatorile Pascale fara ca ea sa poata gusta preparatul preferat, pasca.

Ingrediente pentru Pasca cu lapte si branza caju – GF:

Cu cantitatile de mai jos am copt doua tavi rotunde cu diametrul de 17cm. Voi puteti alege sa injumatatiti cantitatile, daca doriti o singura bucata cu acest diametru, sau sa folositi o tava cu diametrul de cca 28-30cm pentru o bucata mai mare.

Asadar, pentru aluat avem devoie de: 170g faina de mei, 113g amidon tapioca, 7g drojdie uscata, 150ml lapte din nuci caju, 2 lingurite xantan, 1/2 lingurita praf de copt, 2 oua intregi si 3 galbenusuri, 3 linguri sirop de artar, 3 linguri ulei de floarea soarelui, 1 lingurita otet de mere, coaja de citrice bio, netratate, aroma naturala de vanilie, 1/2 lingurita sare.

Pentru umplutura: 200g branza din nuci caju, 2 oua intregi, 3 linguri sirop de artar, 2 linguri amidon de porumb, 50g stafide hidratate in apa calduta cu rom, coaja de citrice bio, netratate, aroma naturala de vanilie, 1/2 lingurita sare.

Pasca cu lapte si branza caju - GF

Mod de preparare pentru Pasca cu lapte si branza caju – GF:

Pentru inceput si cel mai important este sa pregatim ingredientele cu o seara inainte pentru ca a doua zi, cand ne apucam de lucru, sa le avem la temperatura camerei unde urmeaza sa pregatim pasca.

Tot cu o seara inainte punem la hidratat si nucile caju. Modul de preparare al laptelui si branzei din caju, pas cu pas, il gasiti aici.

A doua zi preparam mai intai laptele si branza din caju.

Pregatim apoi tavile. Le ungem cu ulei vegetal si le tapetam cu hartie de copt.

Pentru aluat:

Intr-un bol, dizolvam drojdia uscata cu 150ml lapte caju usor caldut si lasam deoparte.

In bolul mixerului combinam faina de mei, amidonul de tapioca, guma xantan, sarea si praful de copt. Omogenizam. Fixam atasamentul plat de amestecare al mixerului (cel tip fluture).

Separat, batem cele 2 oua intregi si cele 3 galbenusuri impreuna cu siropul de artar, uleiul, otetul si aromele. Omogenizam.

Turnam apoi in bolul mixerului, peste amestecul de ingrediente uscate, drojdia dizolvata si amestecul de ingrediente lichide.

Mixam mai intai la viteza mica pana ce compozitia este omogena, apoi ridicam putin viteza la o treapta mai inalta pentru un minut si aluatul este gata. Acoperim bolul cu folie alimentara prinsa cu un elastic pentru a nu patrunde aerul si-l lasam sa creasca cca 30 de minute.

Pentru umplutura de branza:

Punem stafidele la hidratat in putina apa calduta cu cateva picaturi de rom.

Asezam branza caju intr-un bol, adaugam ouale batute usor, siropul de artar, sarea si aromele. Adaugam stafidele hidratate si amidonul de porumb si omogenizam compozitia.

Pasca cu lapte si branza caju - GF

Montare si pregatire pentru copt Pasca cu lapte si branza caju – GF:

Cand aluatul a crescut, il rasturnam pe blatul de lucru sau pe o folie de silicon unsa cu ulei. Cu mainile si ele unse cu putin ulei impartim aluatul in doua si il asezam in tavile pregatite. Tot cu mainile formam in mijloc o adancitura, ridicand aluatul pe margini.

Punem cu lingura umplutura de branza pregatita anterior.

Acoperim formele cu un prosop curat de bucatarie si lasam cca 30 de minute sa mai creasca aluatul.

Inainte de a introduce tavile in cuptorul preincalzit la 180°C, ungem suprafetele cu un galbenus batut cu putin lapte. Lasam pasca la copt cca 30 de minute, insa verificam dupa 20 de minute stadiul coacerii. Daca suprafata a capatat o culoare aurie spre aramie dar interiorul nu este gata, acoperim cu o folie de aluminiu si mai lasam sa se coaca cca 10 minute. Verificam din nou, cu ajutorul unui bat de frigaruie. stadiul coacerii inainte de a scoate formele din cuptor.

Dupa ce s-au copt, se scot din cuptor si se lasa sa se raceasca pe un gratar, eventual acoperite cu un prosop de bucatarie curat.

Pasca cu lapte si branza caju - GF

Tips:

Se pastreaza bine la temperatura camerei in suporturi cu capac pentru prajituri, ori, pentru o perioada mai lunga, invelite in folie alimentara in frigider sau chiar in congelator.

Mod de servire pentru Pasca cu lapte si branza caju – GF:

Pasca cu lapte si branza caju – GF este un dulce specific meselor festive cu ocazia Sarbatorilor Pascale si un cadou excelent pentru persoanele cu intoleranta la gluten si lactoza.

Pasca cu lapte si branza caju - GF

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply cristina 2017-03-20 at 17:33

    Buna ziua,
    Va rog in reteta de pasca fara gluten, am gasit la ingrediente guma de xantan.
    1.Cu ce poate fi inlocuita guma de xantan?
    2.De unde se poate cumpara?
    Va multumesc tare mult pentru raspuns

  • Leave a Reply