Aluaturi dulci Deserturi Placinte dulci

Placinta cu dovleac in stil grecesc

2015-10-01
Placinta cu dovleac in stil grecesc

Placinta cu dovleac in stil grecesc este o varianta a placintelor cu dovleac traditionale grecesti. Spre deosebire de Kolokotes, placinta cu dovleac in stil grecesc are un aluat dospit, in componenta ingredientelor intrand si drojdia.

Ingrediente pentru Placinta cu dovleac in stil grecesc:

Pentru aluat: 700g faina cernuta, 50ml suc proaspat de portocale, 300ml apa la temperatura camerei, 25g drojdie, 2 linguri zahar, 50ml ulei de masline, 1/2 lingurita de sare, 1/3 lingurite ghimbir razuit fin (sau pudra).

Pentru umplutura: 800g dovleac razuit, 200g morcov razuit, 200g zahar, 200g bulgur (sau nuci maruntite), 200g stafide brune, 2 linguri suc proaspat de portocala, 2 lingurite scortisoara macinata.

Pentru finisare: un galbenus de ou, o lingura de apa la temperatura camerei, zahar brun.

Mod de preparare Placinta cu dovleac in stil grecesc:

Amestecam dovleacul cu morcovul curatate si razuite, adaugam zaharul, bulgurul sau nucile maruntite, stafidele si sucul proaspat de portocala si scortisoara. Acoperim bolul cu un prosop de bucatarie si lasam compozitia intr-un loc racoros (nu in frigider) pana a doua zi (cca 12 ore).

Preparam aluatul astfel. Punem faina cernuta intr-un bol. Adaugam sarea si ghimbirul. Frecam drojdia cu o lingurita de zahar si o adaugam peste faina. Adaugam sucul de portocala si amestecam, adaugand apa la temperatura camerei, putin cate putin, pana la integrare completa. Continuam sa framantam, adaugand treptat si uleiul. Aluatul rezultat trebuie sa fie elastic si sa se desprinda de pe peretii vasului si de pe maini. Se acopera bolul cu un prosop de bucatarie si se lasa cca 15 minute la temperatura camerei.

Placinta cu dovleac in stil grecesc

Montare si coacere Placinta cu dovleac in stil grecesc:

Tapetam tava, de preferat rotunda, cu foaie de silicon, hartie de copt sau unt si faina.

Incalzim cuptorul la 180°C.

Impartim aluatul in 4 bucati, apoi intindem pe rand fiecare bucata in foi subtiri de cca 3mm, formand dreptunghiuri de cca 18 cm latime si 25 lungime (asa am procedat eu, dar data viitoare voi intinde foile mai lungi ca sa arate melcul mai bine). Adaugam cu lingura umplutura acoperind suprafata, mai putin cate un centimetru pe laturile lungi, ca sa putem lipi marginile, apoi rulam aluatul pe latura lunga. Ruloul obtinut il rasucim ca pe un melc si il asezam in tava tapetata, incepand din centru. Procedam la fel cu urmatoarea bucata si o asezam in continuarea primei bucati, continuand formarea melcului, apoi la fel cu toate bucatile. Acoperim placinta cu un prosop de bucatarie si o lasam cca 15 minute la temperatura camerei. Frecam galbenusul cu apa si pensulam placinta, apoi presaram zahar brun.

Inroducem tava in cuptorul preincalzit la 180°C si coacem placinta cca 30 de minute, pana cand prind o culoare aurie.

Placinta cu dovleac in stil grecesc

Tips:

Se recomanda pregatirea umpluturii cu o zi inainte, pentru ca aromele sa se intrepatrunda mai bine.

Mod de servire Placinta cu dovleac in stil grecesc:

Placinta cu dovleac in stil grecesc merge excelent in orice conjunctura, dar este extrem de binevenita     in serile reci de toamna si iarna.

Placinta cu dovleac in stil grecesc

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply simonacallas 2015-10-02 at 11:29

    Arata incredibil de apetisant, si noua ne place placinta cu dovleac 🙂 Conjunctura e numai buna, avand in vedere ca de aseara am dat drumul la calorifere 🙂

  • Reply Dana Tudor 2015-10-02 at 14:37

    Oh, daaa, Simona! E vremea placintelor, iar dovleacul este vedeta de sezon 🙂 Si la noi s-a racit vremea, dar inca nu am dat drumul la calorifere…. parca asa mai prelungim putin toamna 🙂

  • Leave a Reply