Deserturi Prajituri cu fructe

Prajitura rasturnata cu caise si ciocolata

2015-06-27
Prajitura rasturnata cu caise si ciocolata

Surprinzatoare atat ca aspect cat si ca gust, delicioasa prajitura rasturnata cu caise si ciocolata v-ar putea incanta oricand familia si prietenii. Un blat dulce amarui,  umed si cremos, alaturi de jumatati de caise usor caramelizate, nu cred ca este nevoie sa va povestesc mai mult, pentru ca va puteti da seama singuri, dintr-o privire, ca merita s-o incercati.

Ingrediente pentru Prajitura rasturnata cu caise si ciocolata:

Pentru o tava cu dimensiunile 21x27cm: 150g faina, 150g zahar, 120g unt, 3 oua, 6 linguri cacao neindulcita, picaturi de ciocolata ori ciocolata razuita cat va lasa inima, eu am pus un pumn de picaturi, 200g iaurt natural, un plic praf de copt, un praf de sare, 12 jumatati de caise, 50g zahar brun, unt pentru uns tava cu generozitate.

Mod de preparare pentru Prajitura rasturnata cu caise si ciocolata:

Alegem sase caise frumoase de marime cat mai apropiata, le spalam, le scoatem samburii, le taiem in jumatati si le lasam deoparte intr-un bol.

Pentru aluat:

Separam mai intai galbenusurile de albusuri. Intr-un  bol amestecam faina cu cacaoa si praful de copt.

Punem in bolul mixerului untul la temperatura camerei. Mixam usor pana devine cremos, apoi adaugam si zaharul si mixam in continuare pana ce compozitia devine cremoasa si zaharul s-a topit complet. Adaugam galbenusurile, unul cate unul, si omogenizam compozitia dupa fiecare. Adaugam amestecul de faina, cacao si praf de copt cernute, alternand cu iaurtul, mixand in continuare la viteza mica. La urma, adaugam picaturile de ciocolata.

Separat batem albusurile spuma cu un praf de sare. Incorporam in aluat albusurile batute, treptat , folosind o lingura ori o paleta de silicon si amestecam de jos in sus, pana la omogenizarea compozitiei.

Ungem tava cu unt, presaram zaharul brun si asezam caisele cu partea in care a fost samburele in jos. Cand asezam caisele in tava, incercam sa le asezam cat mai ordonat lasand suficient spatiu intre ele, intrucat dupa ce o vom rasturna, trebuie sa taiem prajitura in patrate care sa aibe in centru o jumatate de caisa si sa mai ramana imprejul cel putin 1 cm de blat. Asta daca dorim sa obtinem prajituri cu un aspect deosebit ca cele din imagine.

Dupa ce asezam caisele si le fixam putin in glazura de unt cu zahar brun, rasturnam aluatul peste ele si nivelam suprafata. Introducem tava in cuptorul preincalzit la 170°C pentru cca 20-30 de minute. Verificati cu un bat de frigaruie. Aluatul trebuie sa ramana umed, dar batul trebuie sa iasa curat la testare. Prajitura nu trebuie lasata totusi prea mult in cuptor, ca sa nu se usuce.

Dupa ce s-a copt, se scoate prajitura din cuptor si se lasa sa se racoreasca in tava, apoi se rastoarna pe o alta tava si se taie patrate in asa fel incat caisele sa fie plasate fix in centru.

Prajitura rasturnata cu caise si ciocolata

Tips:

Toate ingredientele trebuie sa fie la temperature camerei. Pentru siguranta, vor fi pregatite cu cca 2 ore inainte de a ne apuca de preparat.

In tava de silicon aluatul se coace mai lent, iar in tava de teflon se coace mai rapid.

Daca folositi o tava cu dimensiuni mai mici si aluatul va fi mai inalt, timpul de coacere este mai lung.

Daca folositi o tava cu dimensiuni mai mari, timpul de coacere este mai scurt.

Cand incorporati albusurile batute, folositi neaparat o lingura ori o paleta de silicon/lemn si amestecati usor, preluand compozitia de jos in sus.

Pentru a rasturna prajitura, puneti deasupra tavii un tocator, un platou ori o tava mai mare decat tava in care ati copt prajitura. Apucati cu ambele maini inmanusate ambele vase si intoarceti brusc, astfel incat prajitura sa fie acum pe tocator, platou ori tava pe care va ramane pana se raceste complet.

Taiati prajitura cand este rece.

Prajitura rasturnata cu caise si ciocolata

Mod de servire Prajitura rasturnata cu caise si ciocolata:

Prajitura rasturnata cu caise si ciocolata poate fi decorata cu frunzulite de menta si se serveste la desert, simpla, ori insotita de o cupa de inghetata. Prajitura rasturnata cu caise si ciocolata

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply simonacallas 2015-07-27 at 16:02

    O incantare este aceasta prajitura, si pentru ochi si pentru papilele gustative. Am multumit pentru reteta pe blogul vechi, o fac si aici 🙂

    • Reply Dana Tudor 2015-07-27 at 21:30

      Ma bucur tare ca ai facut-o si ti-a placut, Simona. Am refacut-o si eu de multe ori si de fiecare data ne provoaca aceeasi incantare 🙂

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.