Deserturi Tarte cu fructe

Tarta rasturnata cu caise si cirese

2015-06-27
Tarta rasturnata cu caise si cirese

Pentru aceasta Tarta rasturnata cu caise si cirese am folosit ca baza un aluat pandispan a carui reteta am preluat-o de la o matusa, de pe cand aveam eu doar vreo 15 ani, si pe care am folosit-o ani buni, atat la blaturile de tort cat si la prajiturile cu fructe. N-am dat gres niciodata chiar daca am folosit instrumente mai rudimentare, respectiv un simplu tel, sau mai evoluate, cum ar fi minunatul meu ajutor KA.

Rezultatul este un blat buretos, usor elastic.

Ingrediente pentru Tarta rasturnata cu caise si cirese:

Pentru aceasta tarta am folosit o forma din sticla termorezistenta cu diametrul de 26,5 cm.

Avem nevoie de: 4 oua separate, 4 linguri zahar, 4 linguri cu varf faina, 4 linguri ulei vegetal, un praf de sare, arome (vanilie, coaja rasa de citrice), 15-20 de caise, in functie de marime, 20 de cirese, un cub de unt cat o nuca, 50g zahar.

Mod de preparare pentru Tarta rasturnata cu caise si cirese:

Ungem mai intai tava cu unt din belsug si o presaram cu zahar brun.

Spalam caisele, le taiem in jumatati si le scoatem samburii. Spalam si ciresele si le scoatem samburii. Pastram fructele intr-un bol pana ce preparam blatul.

Pentru aluat. Separam galbenusurile de albusuri. Galbenusurile le asezam intr-un bol preferabil din sticla, iar albusurile le asezam in bolul mixerului. Galbenusurile le pudram cu un praf de sare si le batem putin cu o furculita sau un tel de mana. Adaugam uleiul treptat amestecand continuu.

Intre timp, pornim mixerul si mixam albusurile pana devin spuma. Adaugam treptat cate o lingura de zahar pana ce compozitia prinde consistena. Adaugam apoi galbenusurile, mixand la viteza mica, pana ce sunt complet incorporate.

Din acest moment renuntam la paleta mixerului. Adaugam faina si amestecam usor, de jos in sus, cu o lingura de lemn sau o paleta de silicon, pana ce amestecul s-a omogenizat.

Ungem tava din abundenta cu unt si o presaram cu zahar inrtr-un strat uniform. Asezam caisele cu partea in care a fost samburele in jos, nu inainte de a introduce cate o cireasca fara sambure in acel spatiu. Trebuie rabdare si atentie daca vrem sa arate frumos tarta dupa ce o vom rasturna. Dupa ce am asezat caisele astfel incat toata baza formei sa fie acoperita, rasturnam aluatul si nivelam suprafata.

Introducem apoi tava in cuptorul preincalzit la 170°C pentru cca 20 de minute. Tarta este gata cand aluatul a prins o culoare aurie spre aramie si la apasare cu degetul revine ca un burete.

Cand este gata, scoatem tava din cuptor si o lasam cca 5 minute sa se aseze, dar nu mai mult.

Asezam peste tava un platou care sa depaseasca circumferinta tavii, prindem marginile celor doua vase cu amandoua mainile inmanusate si rasturnam brusc. Acum tarta este pe platou si tava in care am copt-o este deasupra. Desprindem usor tava de platou si o ridicam brusc. In cazul in care au ramas fructe lipite de tava, le desprindem usor cu o paleta si le asezam pe tarta, in spatiile de unde s-au desprins.

Lasam tarta sa se raceasca, apoi o portionam si o servim.

Tarta rasturnata cu caise si cireseTips:

La acest tip de aluat nu se foloseste praf de copt.

Toate ingredientele trebuie sa fie la temperature camerei. Pentru siguranta, vor fi pregatite cu cca 2 ore inainte de a ne apuca de preparat.

Nu se deschide usa cuptorului in primele 15 minute. Blatul se poate lasa datorita socului termic.

Cand incorporati faina, folositi neaparat o lingura ori o paleta de silicon/lemn si amestecati usor, preluand compozitia de jos in sus. Daca veti continua sa mixati, aluatul nu va mai creste si veti obtine un blat cu o masa compacta, neaerata.

Tarta rasturnata cu caise si cireseMod de servire Tarta rasturnata cu caise si cirese:

Tarta rasturnata cu caise si cirese se serveste ca atare, de preferat rece, la desert, alaturi de o cafea buna, cu familia ori cu prietenii.  In zilele toride de vara poate fi consumata impreuna cu o cupa de inghetata alaturi.Tarta rasturnata cu caise si cirese

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply