Aluaturi dulci Biscuiti si fursecuri Christmas Deserturi Deserturi copii Party

Turta dulce – stelute si ursuleti cu nuci caju

2015-11-18
Turta dulce - stelute si ursuleti cu nuci caju

Pentru turta dulce am mai multe retete incercate, bune toate dar cu rezultate diferite in ce priveste textura si forma de prezentare. Voi incepe cu aceasta reteta intrucat o consider cea mai potrivita pentru turta dulce decupata si, daca se doreste, decorata.

Ingrediente pentru Turta dulce – stelute si ursuleti cu nuci caju:

Din cantitatile de mai jos ies aproximativ 80 de buc.

Avem nevoie de: 500g faina cernuta, o lingura amestec de mirodenii pentru turta dulce*, 1 lingurita coaja de portocala razuita fin, 1 lingurita bicarbonat de sodiu, 150g zahar pudra, 2 oua intregi, 125g miere, 150g unt, un praf de sare.

*Amestec de mirodenii pentru turta dulce:

  • 50 g scorțișoară
  • 20 g ghimbir uscat
  • 15 g cuișoare
  • 15 g cardamom
  • 10 g nucșoară
  • 10 g ienibahar
  • 10 g piper negru – facultativ
  • 5 g semințe decojite anason stelat (doar daca va place aroma)

Toate aceste mirodenii trebuie macinate fin in masina de rasnit cafeaua.

Pentru cantitatile de ingrediente din aceasta reteta de turta dulce folositi doar o lingura de amestec.

Mod de preparare pentru Turta dulce – stelute si ursuleti cu nuci caju:

Cernem faina impreuna cu mirodeniile si sarea si le punem intr-un vas in care urmeaza sa framantam aluatul.

Punem untul si mierea intr-un bol pe care il introducem in cuptorul cu microunde pentru cca 2 minute. Dupa un minut, scoatem bolul si amestecam compozitia, apoi dupa inca 30 de secunde si la final, dupa inca 30 de secunde ar trebui sa poata fi omogenizata complet. Lasam bolul deoparte sa se racoreasca si pregatim mai departe urmatoarele ingrediente. Batem cu telul ouale cu zaharul pentru omogenizare, apoi facem o adancitura in mijlocul fainii, adaugam compozitia de oua si zahar, apoi pe cea de miere si unt si incepem sa amestecam cu o lingura de lemn sau o paleta de silicon. Cand incepe sa se lege aluatul, continuam sa amestecam cu mana pana se aduna. Aluatul adunat il impartim in doua mingii pe care le infoliem si le introducem in frigider pentru minimum 2 ore, de preferat de pe o zi pe alta.

Turta dulce - stelute si ursuleti cu nuci caju

Mod de formare, pregatire pentru copt si coacere Turta dulce – stelute si ursuleti cu nuci caju:

Se scoate aluatul din frigider si se lasa la temperatura camerei cca 10 minute, apoi se intinde intre doua foi de copt urmarindu-se mentinerea unei grosimi uniforme a aluatului de cca 4mm.

Urmeaza decuparea. Aici avem doua reguli de respectat pentru un rezultat bun.

Prima este sa folosim decupatoare de marimi apropiate pentru fiecare tava. In acest fel rezulta o coacere egala si uniforma.

A doua este sa introducem din nou in frigider pentru cateva minute aluatul intins intre cele doua foi de copt si abia apoi sa incepem decuparea. In acest fel vom obtine forme de turta dulce cu margini drepte, necesare in special daca dorim sa decoram.

Marginile ramase din aluat dupa decupare turtei dulci se aduna intr-o minge care se infoliaza si se introduce din nou in frigider.

Daca pe parcursul decuparii aluatul se inmoaie din nou si turta dulce decupata isi pierde forma la transferul ei de pe blatul de lucru in tava, introducem inca o data aluatul intins intre cele doua foi de copt in frigider pentru cateva minute, apoi continuam decuparea.

Turta dulce decupata se aseaza in tavi tapetate cu foaie de silicon sau hartie de copt. Inainte de a introduce tavile in cuptor se introduc in frigider pentru inca 5-10 minute, apoi se introduc in cuptorul preincalzit la 175°C pentru cca 10 minute.

Dupa ce s-a copt turta dulce, se scoate tava din cuptor si se lasa cateva minute sa se racoreasca pe o suprafata protejata. Se scoate apoi turta dulce si se lasa la racit pe un gratar. Dupa ce s-a racit complet (in cateva ore), se aseza in cutii de tabla tapetata cu folie alimentara unde se poate pastra cca 10 zile la temperatura camerei sau in congelator cca 90 de zile.

Turta dulce - stelute si ursuleti cu nuci caju

Tips:

Intindeti aluatul in strat cat mai uniform, cca 4mm grosime.

Inainte de coacere, introduceti tava in frigider pentru cateva minute.

Pentru o coacere uniforma, coaceti tavi cu biscuiti de aceeasi dimensiune.

 Turta dulce - stelute si ursuleti cu nuci caju

Mod de servire pentru Turta dulce – stelute si ursuleti cu nuci caju:

Turta dulce – stelute si ursuleti cu nuci caju – este un dulce specific Sarbatorilor de iarna: Mos Nicolae, Craciun si Anul Nou. Aluatul este versatil, poate lua forme diferite si poate fi decorat in fel si chip, exemple pe care le voi arata in postarile viitoare.

Turta dulce - stelute si ursuleti cu nuci caju

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply