Biscuiti si fursecuri Christmas Easter Party Valentine’s Day

Biscuiti Linzer cu gem de gutui

2017-03-24
Biscuiti Linzer cu gem de gutui

Reteta de Biscuiti Linzer cu gem de gutui provine dintr-o varianta a celebrului desert austriac “Linzer torte”.

Celebra tarta este formata dintr-un blat sfaramicios preparat din faina, nuci macinate fin (migdale, alune de padure), unt, galbenusuri si arome, umpluta apoi cu un strat gros de gem (de coacaze, zmeura, caise, magiun de prune) si acoperita cu fasii de aluat asezate in forma de grilaj.

In anii 1850, calatorul austriac Franz Holzlhuber ar fi adus celebra Linzer Torte la Milwaukee, unde reteta s-a raspandit peste tot in Statele Unite ale Americii.

Biscuitii Linzer (Linzer Sables) sunt o versiune a celebrei tarte adusa la dimensiunile unui biscuite realizat prin decuparea a doua cercuri, dintre care unul cu un orificiu in centru, lipite intre ele cu gem, iar cercul superior, decupat, pudrat cu zahar.

Mai multe desspre celebra tarta gasiti aici:

Ingrediente pentru Biscuiti Linzer cu gem de gutui:

Din cantitatile de mai jos ies aproximativ 30 biscuiti montati (60 buc. biscuiti) de marime medie, respectiv cca 4-5cm diametru si 3-4mm grosime.

Avem nevoie de: 150g faina, 100g faina de migdale, 250g unt nesarat, cu 82% grasime, la temperatura camerei, 150g zahar pudra, 1 ou intreg + 2 galbenusuri, extract natural de vanilie, o lingura Disaronno (lichior de migdale) sau cateva picaturi de esenta de migdale, un praf de sare.

Pentru umplut si decor: gem de gutui, zahar pudra.

Biscuiti Linzer cu gem de gutui

Mod de preparare pentru Biscuiti Linzer cu gem de gutui:

Cernem faina impreuna cu faina de migdale si sarea.

Mixam untul aflat la temperatura camerei si taiat cubulete impreuna cu zaharul pudra pana la o consistenta pufoasa. Adaugam oul rece si galbenusurile incorporandu-le pe rand, apoi extractul de vanilie, lichiorul sau esenta de migdale, apoi omogenizam.  Adaugam faina impreuna cu faina de migdale si sarea cernute si amestecam.

Din acest moment recomandarea mea este sa nu mai folosim mixerul si sa continuam sa amestecam compozitia cu dispozitivul prezentat mai jos.

Biscuiti cu unt si vanilie

Pentru cine nu are totusi un astfel de dispozitiv, recomand amestecarea compozitiei in continuare cu mixerul, dar cu paleta fluture pentru aluat, la viteza medie, pentru a nu incalzi untul.

In final adunam aluatul cu mana si formam o mingie pe care o aplatizam usor, o infoliem in folie alimentara si o introducem in frigider pentru minimum doua ore.

Biscuiti Linzer cu gem de gutui

Mod de formare, pregatire pentru copt si coacere Biscuiti Linzer cu gem de gutui:

Se scoate aluatul din frigider si se lasa la temperatura camerei cca 10 minute, apoi se intinde intre doua foi de copt urmarindu-se mentinerea unei grosimi uniforme a aluatului de cca 3-4mm.

Urmeaza decuparea, folosind forma dorita. De data asta eu am folosit un decupator in forma de inimioara si unul in forma patrata cu marginea ondulata, asa cum se poate vedea in imaginea de mai jos. O parte din biscuitii formati vor fi decupati in centru ori in alta zona a suprafetei, dupa dorinta.

Biscuiti Linzer cu gem de gutui

Marginile ramase din aluat dupa decuparea biscuitilor se reformeaza.

Biscuitii decupati se aseaza in tavi tapetate cu foaie de silicon sau hartie de copt, apoi se introduc in cuptorul preincalzit la 180°C pentru cca 10 minute. In acest timp, recomand verificarea procesului de coacere, intrucat daca avem biscuiti inegali, unii mai subtiri si unii mai grosi, cei mai subtiri se vor coace mai repede si risca sa se arda, in timp ce biscuitii mai grosi raman necopti.

Dupa ce s-au copt biscuitii, se scoate tava din cuptor, se scot si se lasa la racit pe un gratar. Dupa ce s-au racit complet, se trece la umplerea lor.

Se aseaza biscuitii perechi, cei care constituie baza cu partea superioara in jos pentru a fi unsi cu gem, iar cei care constituie capacul cu partea superioara in sus si se pudreaza cu zahar pudra.

Biscuitii sunt mai buni a doua zi si in zilele urmatoare. Se pot pastra in cutii tapetate cu folie alimentara, cca 4-5 zile la temperatura camerei sau mai multe zile in frigider.

Biscuiti Linzer cu gem de gutui

Tips:

Folositi unt cu grasime de 82%, la temperatura camerei, fara a-l incalzi.

Nu incalziti untul din aluat la framantare. Pentru aceasta recomand folosirea dispozitivului special de amestecat aluatul (prezentat mai sus), ori dispozitivul in forma de fluture al mixerului, la viteza medie.

Intindeti aluatul in strat cat mai uniform, cca 4mm grosime.

La decupare, incercati sa nu incalziti aluatul prin reformare si raciti-l de cate ori este nevoie introducandu-l in frigider.

Biscuiti Linzer cu gem de gutui

Mod de servire pentru Biscuiti Linzer cu gem de gutui:

Biscuiti Linzer cu gem de gutui pot fi serviti ca atare, langa un pahar cu lapte, ceai ori o ceasca de cafea, pot fi oferiti cadou de Craciun sau pot fi deliciul unor mese festive, marturii pentru nunti si botezuri, petreceri pentru copii sau party-uri.

Biscuiti Linzer cu gem de gutui

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply maria mihalache 2017-03-25 at 12:59

    Si frumosi si gustosi!

    • Reply Dana Tudor 2017-03-25 at 14:55

      Multumesc Maria! Asa este!

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.