Aceasta Dulceata de ceapa rosie cu vin de Porto, asezata aici peste un Pate de ficat de pui cu coniac si mirodenii facut in casa, face parte dintr-o gama de dulceturi gourme pe care le fac an de an de Sarbatori, alauri de Dulceata de rosii cu anason stelat si Dulceata de ardei iute cu vin si mirodenii. Pe de parte pentru ca insotesc foarte bine aperitivele festive care nu lipsesc niciodata de pe masa noastra la ocaziile speciale petrecute cu familia, iar pe de alta parte pentru ca sunt cele mai asteptate si apreciate cadouri pe care le ofer celor dragi de Craciun.
Ingrediente pentru Dulceata de ceapa rosie cu vin de Porto:
500g ceapa rosie curatata si taiata pestisori, 300g zahar brun,300ml vin de Porto, 50ml otet balsamic (Aceto Balsamico di Modena am folosit eu), o lingura mustar Dijon, 3-4 linguri ulei, 1/2 baton de vanilie, un baton de scortisoara, 4-5 cuisoare, un praf de nucsoara proaspat rasa, un praf de sare, un praf de piper.
Mod de preparare pentru Dulceata de ceapa rosie cu vin de Porto:
Inainte de a ne apuca sa preparam dulceata, spalam bine borcanele in care urmeaza sa punem dulceata si capacele lor, le asezam intr-o tava pe care o introducem si o lasam in cuptor la 100° C pana cand terminam de facut dulceata.
Pentru dulceata, luam o tigaie mai incapatoare sau o cratita pe care o folosim de obicei la preparat dulceata (eu am un vas de cupru special pentru dulceturi), punem uleiul impreuna cu 2-3 linguri de zahar brun la foc mic, amestecand usor pana ce zaharul incepe sa se caramelizeze. Adaugam apoi ceapa taiata pestisori si omogenizam in asa fel incat ceapa sa se imbrace in zaharul caramelizat.
Sotam ceapa la foc mic spre mediu, amestecand frecvent ca sa nu se arda, dar sa se inmoaie si sa prinda un aspect sticlos.
Adaugam apoi vinul, otetul balsamic, mustarul si aromele, omogenizam si lasam sa fiarba molcom cca 30-40 de minute, pana ce sosul scade si se ingroasa la fel ca orice alt tip de dulceata. Facem proba astfel: punem o farfuriuta in frigider, luam cu o lingurita din sos si picuram deasupra farfuriei. Daca picaturile raman compacte si nu se preling, dulceata e gata. Sau un alt tip de proba: luam sosul cu o lingurita, apucam intre degete din sos si le departam usor, Sosul trebuie sa ramana in fir de cca 2 cm fara sa se rupa.
Cand dulceata este gata, se opreste focul. Se scot borcanele din cuptor si se umplu, se fixeaza capacele si se aseaza borcanele pe capac. Se acopera cu cateva prosoape de bucatarie si se lasa asa pana se racesc. Dupa ce se racesc, se intorc borcanele si se eticheteaza.
Din cantitatile de mai sus am umplut 10 borcanase de 100 ml, cum se vede in imagini.
Se spune ca se pastreaza bine chiar si un an, dar la noi nu au rezistat nici macar o luna, pentru ca au fost devorate.
Tips:
Pentru un gust desavarsit, va recomand sa nu inlocuiti ingredientele. Calitatea ingredientelor face gustul de exceptie.
Daca doriti totusi sa faceti dulceata si nu gasiti vin de Porto, puteti folosi un vin rosu demi-dulce de calitate.
Mod de servire pentru Dulceata de ceapa rosie cu vin de Porto:
Cu gust dulce-acrisor si arome de poveste, Dulceata de ceapa rosie cu vin de Porto este ideala in asociere cu foie gras, dar si cu pate de ficat de pui cu coniac si mirodenii facut in casa, cu rilletes, terrines, confit de rata sau carne de vanat, asezate pe un biscuite sarat, o felie de paine prajita sau, pentru gurmanzi rafinati, pe o felie de pain d’epices.
No Comments