Reteta de Paine alba fara gluten face parte dintr-o categorie speciala cu retete fara gluten, recent introdusa in site. Aceasta Paine alba fara gluten are o textura ideala pentru sandwich-uri, dar si un gust minunat incat iti vine sa o mananci goala.
Retetele din categoria Retete fara gluten au fost special create pentru o persoana draga mie, care este nevoita sa consume produse fara gluten, fara lactoza si fara zahar.
Am inceput de ceva timp sa ma documentez si sa experimentez retete si ingrediente care sa corespunda acestor cerinte si, spre satisfactia mea si a persoanei dragi mie, am realizat cateva produse delicioase, printre care si aceasta paine cu gust divin.
Ingrediente pentru Paine alba fara gluten:
Cantitatile de mai jos sunt pentru o tava dreptunghiulara (forma chec/cozonac) de 21 x 11cm. Daca folositi o forma de alte dimensiuni, va recomand sa adaptati cantitatile.
Pentru dimensiunea specificata, avem nevoie de: 7g drojdie uscata, 150ml apa calduta, 170g faina mei, 113g amidon tapioca, 2 linguri sirop de artar, 2 lingurite xantan, 1 lingurita sare, 1/2 lingurita praf de copt, 3 oua intregi, 2 linguri ulei de masline, 1 lingurita otet de mere.
Mod de preparare pentru Paine alba fara gluten:
Pentru inceput pregatim mixerul. Spalam si uscam bine bolul pentru a nu avea urme de ingrediente care contin gluten. Ideal este sa folosim vase si ustensile speciale pentru produsele fara gluten, pentru a nu le contamina. Chiar si ingrediente trebuie sa fie pastrate intr-un dulapior special amenajat. Avand in vedere necesitatea de a pregati in mod continuu preparate fara gluten, deja m-am organizat in aceasta directie.
Asadar, incepem prin montarea paletei fluture la mixerul astfel pregatit.
Pentru inceput dizolvam drojdia in cei 150ml apa calduta si o lasam deoparte pentru cateva minute, pana ce pregatim celelalte ingrediente.
In bolul mixerului punem ingredientele uscare: fina de mei, amidonul de tapioca, xantanul si praful de copt. Amestecam pentru omogenizare.
In alt bol mixam cele trei oua intregi cu praful de sare (pentru o culoare galbena mai intensa), integram cele doua linguri de sirop de artar, cele doua linguri de ulei de masline si otetul de mere.
Turnam in bolul mixerului, peste ingredientele uscate, mixul de oua si cu drojdia dizolvata si mixam (cu paleta fluture) pana ce omogenizam complet compozitia. Nu este nevoie sa insistam prea mult.
Aluatul rezultat este usor lipicios, putin mai tare ca cel de chec, dar nu atat de compact ca un aluat obisnuit de paine. Se rastoarna in tava tapetata cu hartie de copt, ajutandu-ne de o paleta de silicon. Aluatul nu trebuie sa depaseasca nivelul mediu al tavii, intrucat va dospi si va creste.
Dupa ce am asezat aluatul in tava, acoperim tava cu folie alimentara pe care o fixam cu un elastic pentru izolare completa si lasam la dospit cca 40 de minute. Intre timp mai verificam si daca aluatul a crescut pana la nivelul foliei, putem trece la etapa de coacere.
Mod de coacere Paine alba fara gluten:
Preincalzim cuptorul la 170°C.
Dupa ce a crescut aluatul, indepartam folia alimentara si introducem tava in cuptorul preincalzit pentru cca 40-45 de minute.
Dupa cca 20 de minute verificam si, daca suprafata painii este deja rumena, acoperim tava cu folie de aluminiu pentru a nu se rumenii prea tare si continuam coacerea.
Inainte de a scoate painea din cuptor, verificam daca e coapta ajutandu-ne de un bat de frigaruie, care infipt in paine trebuie sa iasa curat.
Odata coapta, painea se scoate si se lasa sa se raceasca pe un gratar. Rece, se poate felia usor.
Tips:
Nu incercati sa schimbati raportul intre fainuri.
Painea se pastreaza proaspata cca 3-4 zile. Pentru o durata mai mare, poate fi invelita in folie si pastrata in frigider
Pentru un rezultat identic, trebuie sa folositi toate ingredientele date si in cantitatile din reteta. Inlocuirea unui ingredient, ori schimbarea proportiilor duce la un rezultat diferit.
Mod de servire pentru Paine alba fara gluten:
Paine alba fara gluten, ideala pentru mic dejun, gustari, sandwich-uri
No Comments