Deserturi Party Prajituri cu fructe Retete festive Torturi Valentine’s Day

Pavlova cu orange curd

2018-09-15
Pavlova cu orange curd

Cum a luat nastere aceasta Pavlova cu orange curd?

Pentru ca mi-au mai ramas niste oua de la gaini de curte si prea multe portocale de la excesul culinar de sarbatori, m-am gandit sa le dau un rost. Asa ca am decis sa le transform intr-un desert delicios si putin exotic pentru desavarsirea pranzului de week-end petrecut cu familia.

Bucuria gustului a fost pe masura bucuriei ochilor, asa ca m-am gandit sa impartasesc reteta cu voi.

Ingrediente pentru Pavlova cu orange curd:

Pentru blatul de bezea de cca 20 cm diametru, avem nevoie de: trei albusuri de ou, 180g zahar tos, o lingurita creame of tartar sau anidon de porumb/de cartofi, o lingura otet sau zeama de lamaie.

Pentru orange curd avem nevoie de: doua oua intregi plus un galbenus, sucul de la doua portocale medii si coaja rasa de la o portocala, 150g zahar, 100g unt moale, 3g gelatina hidratata.

In plus, pentru decor, am folosit: cateva frunze de menta si coaja de la a doua portoala razuita fin.

Bineinteles de la fructe organice, netratate chimic si neceruite.

Pavlova cu orange curd

Mod de preparare pentru Pavlova cu orange curd:

Modul de preparare pentru blatul de bezea:

Pentru bezea am folosit metoda elvetiana (Swiss Meringue). Aceasta metoda presupune mixarea compozitiei la inceput la cald (la bain-marie) apoi la rece.

Asadar, punem toate ingredientele, respectiv: albusurile, zaharul, creame of tartar sau amidonul si otetul intr-un bol din sticla sau inox potrivit pentru bain-marie.

Asezam bolul deasupra unei craticioare in care am pus apa de vreo doua degete pe care am adus-o la punctul de fierbere. Atentie, vasul nu trebuie sa atinga apa. Dam focul mic si amestecam continuu cu ajutorul unui tel sau mixer, pana ce compozitia atinge cca 70°C.

Daca nu avem termometru, verificam luand intre degete din compozitie. Trebuie sa nu se mai simt deloc granulele de zahar.

Luam vasul de pe foc si continuam mixajul pana ce compozitia ajunge la cca 40°C, sau pana ce simtim doar caldut vasul, cand il atingem cu palmele.

Compozitia trebuie sa fie compacta, usor lucioasa si sa faca un cioc stabil in prelungirea paletei mixerului.

Pregatim tava pentru copt, astfel: luam o foaie de copt pe care conturam un  cerc de cca 20cm diametru. Udam usor foaia pe ambele parti si o asezam in tava cu partea pe care am trasat cercul catre fundul tavii.

Asezam apoi cu o lingura compozitia de bezea astfel incat sa se incadreze in limitele cercului trasat, in strat cat mai egal pentru ca tortul sa aiba un aspect frumos. Introducem tava in cuptorul preincalzit la 180°C si scadem imediat temperatura la 150°C.

Lasam sa se coaca 1 ora si 15-20 de minute, apoi stingem cuptorul si lasam bezeaua sa se raceasca in cuptorul oprit pentru cateva ore.

Dupa ce s-a racit, scoatem tava, desprindem usor bezeaua (vedeti ca este destul de fragila si se poate sfarama) si o asezam pe un suport pana la utilizare.

Bezeaua racita poate fi pastrata cateva zile la temperatura camerei, in cutii ermetic inchise.

Evitati sa tineti bezeaua in frigider unde datorita umiditatii isi poate pierde fermitatea.

Modul se preparare pentru orange curd:

Incepem cu hidratarea gelatinei in apa rece.

Punem apoi sucul de portocale impreuna cu caoaja razuita si jumatate din cantitatea de zahar intr-un bol potrivit pe bain-mari.  Mixam deasupra vasului cu apa clocotita, la foc mic, pana ce se topeste complet zaharul.  Apoi dam vasul deoparte.

Separat, batem cele doua oua intregi plus galbenusul impreuna cu cealalta jumatate din cantitatea de zahar, pana ce se topeste zaharul si crema isi dubleaza volumul.

Turnam usor, in fir, in timp ce amestecam cu un tel, siropul de portocala peste ouale mixate si punem din nou bolul pe bain-marie.

Amestecam continuu pana ce crema prinde consistenta. Adaugam si gelatina hidratata si amestecam pana la omogenizare.

Luam vasul de pe bain-marie si strecuram crema printr-o sita deasa pentru a elimina orice gogolos si a obtine o crema fina.  Adaugam apoi treptat si untul moale si amestecam usor pana la omogenizare.

Pentru a nu prinde crusta, acoperim crema cu folie alimentara asezata direct pe suprafata cremei.

Nota: eu obisnuiesc sa racesc crema punand vasul intr-un alt vas cu apa rece si cuburi de gheata si amestec usor pana ce aceasta se raceste. Asez apoi folia deasuipra cremei si introduc vasul in frigider pana la montarea tortului.

Mod de asamblare Pavlova cu orange curd:

Inainte sa incepem montarea tortului, cu cca 20-30 de minute, scoatem crema din frigider si amestecam putin ca sa fie cat mai omogena.

Asezam blatul de bezea pe suport apoi adaugam crema acoperind cat mai bine suprafata blatului.

Decoram dupa plac, cu frunze de menta, coaja de citrice sau chiar felii de portocala proaspata sau glazata.

Pavlova cu orange curd

Tips:

Inainte de a monta tortul, ungeti cu putina ciocolata topita blatul si lasati-o sa se intareasca inainte de a aseza umplutura cremoasa. In acest fel tortul va ramane ferm mai mult timp.

Pentru ca texturile sa se mentina la consistenta ideala, recomand ca tortul de bezea sa fie montat cu cca o ora-doua inainte de servire. Pentru o perioada mai lunga, tortul se pastreaza intr-un loc racoros si uscat.

Atentie: in frigider, bezeaua poate transpira si isi va pierde fermitatea.

 Pavlova cu orange curd

Mod de servire pentru Pavlova cu orange curd:

Aceasta Pavlova cu orange curd poate fi o prajitura de week-end sau un desert pentru o seara romantica. Crema de portocale poate fi inlocuita cu orice alt tip de crema, iar portcoala poate fi inlocuita cu fructele preferate.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.