Socata este o bautura energizanta traditionala romaneasca, preparata prin fermentarea florilor de soc in apa cu zahar si/sau miere, avand un efect depurativ si revigorant pentru intregul organism.
Bazandu-se pe proprietatile antiseptice si antivirale ale florilor de soc, aceasta nu este doar o bautura racoritoare, ci si un remediu pentru afectiunile respiratorii, bronsite, raceli, viroze, alergii precum si pentru boli renale si urinare. Desi nu contine alcool, are si efecte euforizante semnificative, contribuind la relaxarea organismului si la depasirea blocajelor psihice.
Ingrediente pentru Socata:
Pentru 6 litri socata: 6 litri apa, 600g zahar, 5 lamai feliate si vreo 15 buchetele de flori de soc.
Altele necesare pentru Socata:
Eu am folosit 3 borcane, fiecare cu capacitatea de 2 litri, dar puteti folosi 2 borcane cu capacitatea de 3 litri sau o damigeana de 6 litri.
Mod de preparare Socata:
Pentru inceput cufundam florile de soc intr-un vas cu apa rece de cateva ori, pentru a indeparta eventualele vietati ramase printre flori, apoi le asezam in vasele pregatite pentru socata.
Preparam apoi un sirop dintr-un litru de apa si 600g zahar, pe foc, amestecand continuu pana se dizolva complet zaharul. Nu este nevoie sa aducem apa la fierbere.
Impartim siropul cat mai egal si il turnam in vasele pregatite, peste florile de soc. Compleltam cu apa rece si felii de lamaie.
Pastram borcanele la temperatura camerei cca 3-4 zile, agitandu-le compozitia de 2-3 ori pe zi. Verificam zilnic gradul de aciditate si cand suntem multumiti de rezultat, strecuram socata, o tragem in sticle si o pastram la rece, in frigider.
Tips:
Puteti inlocui zaharul cu miere, dar nu incalziti mierea peste 30°C.
Puteti folosi si felii de portocale sau lime.
Daca doriti o bautura mai putin acidulata, puteti sa o trageti in sticle, mai devreme, dupa 2 zile.
Mod de servire pentru Socata:
Socata se serveste de preferinta in pahare transparente, cu gheata si felii de citrice.
No Comments