Tortulet Amandina Stea de Craciun, cu gustul autentic al Amandinelor de altadata, l-am realizat dupa o reteta dintr-un retetar vechi de cofetarie si a fost unul dintre torturile care au stat pe masa noastra in perioada Sarbatorilor care tocmai au trecut.
Daca va este dor de gustul autentic al Amandinei, trebuie doar sa respectati reteta. Orice inlocuire, diminuare sau adaugare in lista ingredientelor, precum si nerespectarea modului de preparare va duce la un rezultat diferit.
Ingrediente pentru Tortulet Amandina Stea de Craciun :
Ingredientele sunt pentru un tortulet in forma de stea, cu diametrul de 26 cm la varfuri si 18 cm la baza lor.
Pentru blat: sirop caramel facut din 3 linguri de zahar si 20ml apa, 3 oua separate, 1 lingura zahar, 4 linguri faina, 1 lingurita rasa praf de copt, 15 ml ulei, un praf de sare.
Pentru siropul de trampat (insiropat blaturile): 250g zahar, 300ml apa, rom de buna calitate pentru aromatizat.
Pentru crema: 200g unt, 3 galbenusuri, 170g zahar, 2 linguri cacao. 30ml lapte, rom de buna calitate pentru aromatizat.
Pentru glazura fondant: 250gh zahar, 75ml apa, 2 linguri miere, 2 linguri cacao, vanilie pentru aromatizat.
In plus, o forma de stea din silicon am avut eu, sau din alte materiale adecvate coacerii. Puteti coace si in tava patrata sau dreptunghiulara, apoi sa decupati blatul cu un sablon in forma de stea, ori puteti realiza prajituri in forma traditionala.
Mod de preparare pentru Tortulet Amandina Stea de Craciun :
Pentru realizarea blatului este necesar sa preparam mai intai siropul caramel, intrucat il vom folosi doar cand este rece, asa ca vom carameliza mai intai cele 3 linguri de zahar pana capata culoarea chihlimbarului, apoi luam vasul de pe foc si adaugam cei 20ml de apa, avand grija sa nu ne ardem. Punem vasul din nou pe foc si-l lasam pe foc mic, pana ce se topeste zaharul caramelizat. Lasam deoparte sa se raceasca complet.
Separam apoi galbenusurile de albusuri.
Mixam albusurile spuma cu praful de sare si adaugam o lingura de zahar, apoi mixam pana ce se dizolva complet granulele de zahar si obtinem o spuma usor lucioasa.
Galbenusurile le frecam intr-un bol separat impreuna cu uleiul si siropul de zahar ars complet racit.
Integram galbenusurile in albusurile batute spuma, mixand usor pana la omogenizare. Adaugam apoi faina cernuta impreuna cu praful de copt si omogenizam compozitia amestecand de jos in sus cu ajutorul unei palete.
Tapetam forma de copt (daca nu este din silicon, asa cum a fost forma mea care nu a avut nevoie de aceasta operatiune) si turnam compozitia. Introducem forma in cuptorul preincalzit la 170°C pentru cca 20 de minute. In situatia in care folositi o forma din silicon, asa cum am folosit eu, este necesar sa o asezati pe o tava si nu direct pe gratarul cuptorului.
Verificati daca aluatul s-a copt cu ajutorul unui bat de frigaruie: daca aluatul este bine copt, batul va iesi curat, iar daca nu, batul va avea urme de aluat necopt pe el.
Dupa coacere, scoatem forma din cuptor, apoi blatul din forma si il lasam pe un gratar, pana la racire completa.
Pentru realizarea siropului de trampat (insiropat blaturile) vom pune intr-un vas cele 250g zahar pe care il caramelizam pe foc mic pana prinde culoarea chihlimbarului. Luam vasul de pe foc, turnam cu grija apa si lasam la foc mic pana ce se dizolva complet caramelul. Oprim focul si lasam sa se raceasca complet siropul, apoi adaugam romul pentru aromatizare.
Pentru realizarea cremei, amestecam galbenusurile usor frecate cu laptele si zaharul. Fierbem amestecul la bain marie (intr-un bol aflat deasupra unui vas cu apa adusa in clocot, fara sa atinga apa fundul bolului) amestecand continuu cu telul, pana ce s-a legat compozitia si s-a ingrosat usor. Luam vasul deoparte si adaugam cacaoa, apoi lasam sa se raceasca, amestecand din cand in cand.
Separat, mixam spuma untul si adaugam cate o lingura din compozitia de galbenusuri racita complet, amestecand dupa fiecare lingura adaugata, pana o integram complet. La urma adaugam si romul.
Pentru asamblarea tortului: Taiem blatul racit in doua, asezam pe unn platou felia de baza, trampam (insiropam) blatul cu siropul racit complet, ungem cu un strat generos de crema, pastrand cateva linguri pentru decor. Asesam peste crema si cealalta felie de blat, si apasam usor ca sa faca priza pe toata suprafata. Insiropam si acest strat, apoi introducem tortul in frigider, asezand peste el o folie de copt si o mica greutate (de exemplu un tocator).
Pana se raceste tortul bine (eventual chiar si pana a doua zi, cand aromele si texturile devin ideale), pregatim glazura.
Pentru realizarea glazurii: intr-un vas cu fund dublu, punem cele 250g zahar impreuna cu 75ml apa la foc mic pana ce se topeste complet zaharul. Cand siropul a devenit limpede, luam vasul de pe foc, adaugam mierea, omogenizam si punem vasul pe foc in continuare, pana ce siropul trece proba picaturii, adica turnam cu lingura un pic de sirop intr-un vas cu apa rece si daca siropul s-a transformat intr-o perluta, atunci este gata.
Luam vasul de pe foc si il asezam intr-un vas cu apa rece, adaugam vanilia si amestecam continuu pana ce siropul se albeste si se ingroasa. Adaugam apoi cacaua si omogenizam.
Daca fondantul se intareste pana ce trebuie folosit, se mai incalzeste usor pe foc inainte de folosire.
Scoatem tortul din frigider si-l acoperim cu fondant. Ornam cu crema pusa de o parte, asa cum se vede in imaginea de mai jos, sau dupa imaginatie.
Tips:
Pentru un gust desavarsit, va recomand sa nu inlocuiti ingredientele. Calitatea ingredientelor face gustul de exceptie.
Mod de servire pentru Tortulet Amandina Stea de Craciun :
Potrivit in orice ocazie, acest delicios Tortulet Amandina Stea de Craciun produce un adevarat spectacol atat vizual cat si gustativ.
Pentru o textura si savoare perfecta, recomand scoaterea tortului din frigider cu cel putin 30 de minute inainte de servire.
No Comments