Prajitura marmorata cu visine are un blat pufos-buretos cu aroma de vanilie si citrice si fructe acrisoare care ii dau acestui desert o nota usoara, racoroasa, de vara.
Ingrediente pentru Prajitura marmorata cu visine:
Pentru aluat: 5 oua separate, 200g zahar, 200g faina, 5 linguri ulei, o lingurita praf de copt, 2 linguri cacao de buna calitate, un praf de sare, aroma naturala de vanilie, coaja rasa de citrice bio, netratate, cca 300g visine proaspete, fara samburi, zahar pudra vanilat pentru pudrat.
Mod de preparare Prajitura marmorata cu visine:
Pentru inceput pregatim fructele. Spalam visinele si le scoatem samburii si le asezam intr-o strecuratoare pana in momentul folosirii.
Separam albusurile de galbenusuri.
Mixam albusurile impreuna cu un praf de sare si zaharul adaugat treptat, pana obtinem o spuma tare.
Galbenusurile le batem usor adaugand treptat cele 5 linguri de ulei.
Intr-un bol frecam cele doua linguri de cacao cu 2 linguri de apa pana la o consistenta cremoasa.
Peste albusurile batute spuma tare adaugam galbenusurile si le incorporam usor cu o paleta de silicon sau o lingura de lemn. Adaugam faina cernuta impreuna cu praful de copt si amestecam tot cu paleta de silicon/lingura de lemn, de jos in sus pana la omogenizare. Adaugam aromele si omogenizam.
In tava tapetata turnam o jumatate din cantitatea de aluat si o intindem uniform. In cealalta jumatate adaugam crema de cacao si uniformizam. Turnam aluatul cu cacao peste aluatul de vanilie si amestecam usor cu un betisor de frigaruie pentru a da prajiturii un aspect marmorat.
Asezam apoi visinele, cat mai uniform, acoperind toata suprafata.
Introducem tava in cuptorul preincalzit la 180°C pentru cca 15-20 de minute. Facem testul coacerii cu ajutorul unui bat de frigaruie care trebuie sa iasa curat daca prajitura este coapta.
Cand este coapta, prajitura se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca complet inainte de a fi taiata si servita.
Se pudreaza cu zahar pudra si se portioneaza cu un cutit bine ascutit si udat cu apa inainte de fiecare taiere.
Tips:
Pentru reusita unui aluat pufos-buretos folositi la amestecarea compozitiilor o paleta de silicon/lingura de lemn.
Pudrati prajitura cand este rece, altfel zaharul se topeste in contact cu fructele calde si umede.
Mod de servire pentru Prajitura marmorata cu visine:
Prajitura marmorata cu visibe se potriveste cu o ceasca de cafea, o cana de ceai ori o limonada rece. Practic se poate consuma oricand si oricum pentru ca este delicioasa.
6 Comments
Buna Dana!Am facut aceasta parjitura si pot spune ca este minunata!Foarte buna!
Multumesc pentru reteta!
Cu drag, Alina! Ma bucur ca ti-a placut! 🙂
Este rețeta lui Jamilla, de chec cu cacao, sunt exact aceleași cantități și mod de preparare.
Draga Florentina,
Cu tot respectul pentru Jamila, ea nu este autoarea niciunei retete pe care o publica. Ea doar le produce si le prezinta in format video.
Aceasta reteta de prajitura pe care ai gasit-o aici, pe site-ul meu, este o adaptare a mea dupa o reteta dintr-un retetar de cofetarie profesionala, de pe vremea cand am facut eu scoala. Faptul ca Jamila are un chec asemanator este posibil sa se fi inspirat din aceleasi surse. Doar banuiesc, pentru ca eu nu o urmaresc.
Tot ce gasesti pe site-ul meu si nu are declarata o sursa, este in mod categoric o creatie proprie, chiar daca are la baza notiuni specifice categoriei din care face parte (rapoarte de ingrediente: faina, grasime, lichide), pe care toti cofetarii le cunosc si le folosesc.
Da exact, Jamila nu a inventat ea rețete, ea doar le pune in practică, ce tot atata Jamila, nu a pus Jamila coada la prună…. Felicitări pentru rețetă, acum ma apuc sa o fac.
Multumesc,Gianina! Sa ai spor!