Cozonaci cu nuca si pudra de roscove – GF pe care i-am preparat cu drag pentru nora mea care are intoleranta atat la gluten cat si la lactoza. Nu putea trece Craciunul fara ca ea sa poata gusta o felie de cozonac pufos cu parfum specific si cu o umplutura bogata de nuci, stafide si pudra de roscove.
Ingrediente pentru Cozonaci cu nuca si pudra de roscove – GF:
Cu cantitatile de mai jos am copt sase cozonacei cu dimensiunile de 9x5cm.
Asadar, pentru aluat avem devoie de: 170g faina de mei, 113g amidon tapioca, 7g drojdie uscata, 150ml lapte din nuci caju, 2 lingurite xantan, 1/2 lingurita praf de copt, 2 oua intregi si 3 galbenusuri, 3 linguri sirop de artar, 3 linguri ulei de floarea soarelui, 1 lingurita otet de mere, coaja de citrice bio, netratate, aroma naturala de vanilie, 1/2 lingurita sare.
Pentru umplutura: 300g nuci macinate, 3 linguri sirop de artar, 50g stafide hidratate in apa calduta cu rom, 50ml lapte din nuci caju, coaja de citrice bio, netratate, o lingura pudra de roscove, aroma naturala de vanilie.
Mod de preparare pentru Cozonaci cu nuca si pudra de roscove – GF:
Pentru inceput si cel mai important este sa pregatim ingredientele cu o seara inainte pentru ca a doua zi, cand ne apucam de lucru, sa le avem la temperatura camerei unde urmeaza sa pregatim cozonacii.
Tot cu o seara inainte punem la hidratat si nucile caju. Modul de preparare al laptelui si branzei din caju, pas cu pas, il gasiti aici.
A doua zi preparam mai intai laptele si branza din caju.
Pregatim apoi tavile. Le ungem cu ulei vegetal si le tapetam cu hartie de copt.
Pentru aluat:
Intr-un bol, dizolvam drojdia uscata cu 150ml lapte caju usor caldut si lasam deoparte.
In bolul mixerului combinam faina de mei, amidonul de tapioca, guma xantan, sarea si praful de copt. Omogenizam. Fixam atasamentul plat de amestecare al mixerului (cel tip fluture).
Separat, batem cele 2 oua intregi si cele 3 galbenusuri impreuna cu siropul de artar, uleiul, otetul si aromele. Omogenizam.
Turnam apoi in bolul mixerului, peste amestecul de ingrediente uscate, drojdia dizolvata si amestecul de ingrediente lichide.
Mixam mai intai la viteza mica pana ce compozitia este omogena, apoi ridicam putin viteza la o treapta mai inalta pentru un minut si aluatul este gata. Acoperim bolul cu folie alimentara prinsa cu un elastic pentru a nu patrunde aerul si-l lasam sa creasca cca 30 de minute.
Pentru umplutura de nuci:
Punem stafidele la hidratat in putina apa calduta cu cateva picaturi de rom.
Punem intr-o craticioara nucile macinate, adaugam laptele din nuci caju si aducem compozitia la fierbere, amestecand permanent. Luam apoi craticioara de pe foc si adaugam safidele hidratate, siropul de artar, coaja razuita de citrice, pudra de roscove si, eventual inca putin rom, daca va place. Omogenizam compozitia si o lasam sa se raceasca complet.
Montare si pregatire pentru copt Cozonaci cu nuca si pudra de roscove – GF:
Cand aluatul a crescut, il rasturnam pe blatul de lucru sau pe o folie de silicon unsa cu ulei. Cu mainile si ele unse cu putin ulei impartim aluatul in 6 parti cat mai egale.
Intindem fiecare bucata in forma dreptunghiulara, intindem pe ea o lingura plina cu umplutura de nuca, rulam si asezam cozonacelul in formele pregatite.
Acoperim formele cu un prosop curat de bucatarie si lasam cca 30 de minute sa mai creasca aluatul.
Inainte de a introduce tavile in cuptorul preincalzit la 180°C, ungem suprafetele cozonacilor cu un galbenus batut cu putin lapte din nuca caju amestecat cu o lingura de sirop de artar si presaram cu mac.
Lasam cozonacii la copt cca 30 de minute, insa verificam dupa 20 de minute stadiul coacerii. Daca suprafata a capatat o culoare aurie spre aramie dar interiorul nu este gata, acoperim cu o folie de aluminiu si mai lasam sa se coaca cca 10 minute. Verificam din nou, cu ajutorul unui bat de frigaruie. stadiul coacerii inainte de a scoate formele din cuptor.
Dupa ce s-au copt, se scot din cuptor si se lasa sa se raceasca pe un gratar, eventual acoperite cu un prosop de bucatarie curat.
Tips:
Se pastreaza bine la temperatura camerei in suporturi cu capac pentru prajituri, ori, pentru o perioada mai lunga, invelite in folie alimentara in frigider sau chiar in congelator.
Mod de servire pentru Cozonaci cu nuca si pudra de roscove – GF:
Cozonacii cu nuca si pudra de roscove – GF – un dulce specific meselor festive cu ocazia Sarbatorilor de Craciun, dar si de Paste, si un cadou excelent pentru persoanele cu intoleranta la gluten si lactoza.
4 Comments
Va felicit pentru toate retetele, dar in special pentru cele fara gluten. A fost o Mare bucurie sa pot gasi o reteta asa buna dupa 10 ani cu boala celíaca.
Multumesc, Mhaela!
Ma bucur tare ca ti-a fost de folos. Asta ma motiveaza sa mai public retete GF.
Iti doresc o zi frumoasa!
Aș putea să înlocuiesc amidonul cu cel de porumb/cartof si guma xantan cu gelatina? Multumesc!!
Buna Ioana,
Ca sa obti acesti cozonaci, cu aspectul, gustul si toate celelalte caracteristici, trebuie sa respecti intocmai reteta. Oricare dintre ingrediente poate fi inlocuit, dar rezultatul va fi altceva. Amidonul de tapioca are alte proprietati fata de cel de porumb/cartof. iar gelatina nu poate inlocui guma xantan.