O varianta de muffins deosebit de gustosi sunt acesti muffins cu mere si nuci pecan. Pe langa ingredientele principale – oua, faina, zahar, iaurt si cele specifice – mere si nuci pecan, aroma de scortisoara si picaturile de ciocolata dau un plus de savoare acestor prajiturele delicate si delicioase.
Ingrediente pentru Muffins cu mere si nuci pecan:
Pentru acesti mini muffins am folosit 2 tavi de mini muffins cu cate 24 de alveole fiecare, cu diametrul alveolelor de 3,5 cm. Cu aceeasi cantitate de aluat putem obtine 24 de muffins in doua tavi a cate 12 alveole avand baza de 5 cm.
Avem nevoie de: 3 oua mari sau 4 mici, 125g zahar alb, 125g zahar brun, 200ml iaurt amestecat cu lapte (jumatate-jumatate), 200ml ulei vegetal, 350g faina, 50g nuci pecan maruntite, 2 mere medii, curatate si taiate cubulete mici, 50g picaturi de ciocolata, 1/2 pliculet praf de copt, un praf de sare, vanilie, scortisoara.
In plus, 48 de nuci pecan pentru mini muffins sau 24 nuci pecan pentru muffins de marime normala, care se vor aseza cum se vede in imagini, inainte de a introduce tavile in cuptor.
Mod de preparare pentru Muffins cu mere si nuci pecan:
Pentru inceput se pregatesc tavile. Daca aveti hartiute, pozitionati hartiutele in fiecare alveola. Daca nu aveti hartiute, ungeti alveolele cu ulei sau unt si le pudrati cu faina. Eu folosesc mai nou un Non-Stick Spray de la Wilton. Este foarte eficient si spornic.
Preparam aluatul astfel: punem ouale intregi in bolul mixerului, adaugam un praf de sare si incepem sa mixam mai intai la viteza mica, apoi la viteza mai mare, pana ce ouale si-au dublat volumul. Adaugam apoi zaharul alb si zaharul brun si continuam mixarea pana ce compozitia devine cremoasa (cca 10 minute). Acum e timpul sa adaugam uleiul vegetal, pe care il turnam in fir, ca la maioneza, in timp ce mixam la viteza medie. Dupa ce am terminat de integrat uleiul, adaugam extractul de vanilie, picaturile de ciocolata, scortisoara, cubuletele de mar si jumatate din cantitatea de faina in care am integrat si praful de copt si mixam din nou, de data asta la viteza mica. doar ca sa omogenizam compozitia. Adaugam jumatate din amestecul de iaurt cu lapte, omogenizam din nou, apoi adaugam si restul de faina. Din acest moment incepem omogenizarea folosind o lingura de lemn ori o paleta de silicon. Omogenizam.
Pentru umplut formele putem folosi instrumentele americane de masurat, respectiv cea de 1 TBLS (15ml), pentru cupa de mini muffins, ori o lingurita.
Dupa ce ati umplut prima tava, puneti in centrul fiecarei alveole cate o nuca pecan.
Introduceti prima tava in cuptorul preincalzit la 170º C pentru cca 20 de minute. Verificati cu batul de frigaruie daca s-au copt. Dupa ce ati scos prima tava o introduceti pe a doua. Aveti grija ca a doua serie se va coace putin mai repede decat prima, cuptorul fiind acum incins. Dupa ce ati scos tava din cuptor, scoateti muffinsii si lasati-i sa se raceasca pe un gratar.
Tips:
Nu umpleti alveolele decat 3/4 din capacitate, intrucat aluatul creste in timpul coacerii.
Daca doriti sa obtineti muffins cu o consistenta mai fina (pufoasa), inlocuiti amestecul de lapte/iaurt (jumatate-jumatate) cu smantana pentru frisca, in aceeasi cantitate.
Mod de servire pentru Muffins cu mere si nuci pecan:
Muffins cu mere si nuci pecan pot fi serviti alaturi de o cafea, un pahar cu lapte simplu, lapte batut ori iaurt sau ca desert. Sunt foarte potriviti la petreceri si mese festive.
2 Comments
ca de obicei, o reteta minunata si niste poze spectaculoase, nu pot sa nu le am la suflet! bravooo!
Multumesc, Adnia! Trebuie sa incerci reteta asta!