Deserturi Prajituri cu fructe

Prajituri individuale rasturnate cu caise si visine

2015-04-21
Prajitura rasturnata cu caise si visine

Aceste prajituri individuale rasturnate cu caise si visine sunt aspectuoase si foarte usor de preparat. Cu siguranta vor face deliciul copiilor vostri ori musafirilor anuntati in ultima clipa.  Reteta pentru aluat este cea de pandispan (Pan di Spagna), si este preparat din  doar trei ingrediente: oua, zahar si faina.

Folosind rapoarte diferite ale ingredientelor, putem obtine consistente diferite ale blatului: cu masa usoara, masa medie si masa grea. Astfel, pentru o masa usoara, considerand greutatea medie a unui ou ca fiind 50g, vom folosi 20g faina si 20g zahar pentru fiecare ou folosit. Pentru o masa medie vom folosi 35g faina si 35g zahar pentru fiecare ou folosit. Pentru o masa grea, vom folosi 50g faina si 50g zahar pentru fiecare ou folosit. Pentru prajituri diferite vor fi folosite blaturi cu consistente diferite. Mai multe detalii privind reteta aluatului Pandispan si moduri de folosire ale acestuia veti putea gasi in categoria Retete de baza.

Pentru Prajiturile individuale rasturnate cu caise si visine am folosit reteta pentru blat cu masa grea.

Ingrediente pentru Prajituri individuale rasturnate cu caise si visine:

Pentru o tava cu 12 alveole: 4oua, 200g faina, 200g zahar, un praf de sare, 6 caise coapte bine (rezulta 12 jumatati), 12 visine fara samburi, unt pentru uns tava, zahar pentru presarat in tava unsa cu unt.

Altele necesare pentru Prajituri individuale rasturnate cu caise si visine

O tava de muffins (briose) cu 12 alveole, marime normala, respectiv cu baza unei alveole de 5cm.

Mod de preparare Prajituri individuale rasturnate cu caise si visine

Spalam mai intai caisele, le taiem in doua, le scoatem samburii si le asezam  intr-un bol. Spalam si visinele, le scoatem samburii si le asezam si pe ele in alt bol.

Pentru aluat procedam in felul urmator: Intr-un bol curat si uscat, mixam ouale intregi cu un praf de sare si zaharul pana cand compozitia se deschide la culoare si isi tripleaza volumul. Renuntam la paleta mixerului si incorporam faina cu ajutorul unei palate de silicon sau o lingura de lemn, adaugand treptat si amestecand usor de jos in sus pana incorporam toata faina.

Ungem alveolele tavii cu putin unt, presaram peste unt putin zahar, doar cat sa caramelizeze usor fructele, si asezam jumatatile de caise cu partea unde a fost samburele  in jos, nu inainte de a introduce in locul samburelui caisei cate o visina. Dupa ce am asezat fructele in toate alveolele, turnam aluatul peste ele umpland formele de muffins doar cca 3/4, lasand astfel loc pentru crestere.

Introducem tava in cuptorul preincalzit la 170° C si coacem prajiturile cca 20 de minute. Prajiturile sunt gata cand suprafata a prins o culoare aurie, iar la apasare cu degetul, suprafata revine (ca un burete). Pentru siguranta, putem verifica si intepand blatul cu un bat de frigaruie. Daca iese curat, inseamna ca prajitura este gata.  Vedeti insa ca batul de frigaruie s-ar putea umezi si colora de la fructele aflate la baza blatului, asa ca nu-l impingeti pana la capat cand faceti testul.
Cand prajiturile sunt gata, se scoate tava din cuptor, sa lasa sa se racoreasca cca 5 minute, apoi se rastoarna pe un gratar sau o tava.

Prajitura rasturnata cu caise si visine

Tips

La acest tip de aluat nu se foloseste praf de copt.

Toate ingredientele trebuie sa fie la temperature camerei. Pentru siguranta, vor fi pregatite cu cca 2 ore inainte de a ne apuca de preparat.

Ouale se mixeaza indelung impreuna cu zaharul. Cu cat se mixeaza mai mult, cu atat blatul prajiturii va iesi mai pufos.

Nu se deschide usa cuptorului in primele 15 minute. Blatul se poate lasa datorita socului termic.

Mod de servire Prajituri individuale rasturnate cu caise si visine:

Prajiturile individuale rasturnate se servesc reci, simple sau cu inghetata.

Prajitura rasturnata cu caise si visine

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.