Am facut acest Tort Diplomat cu piscoturi de casa pentru o prietena draga cu ocazia aniversarii zilei de nastere. L-am gandit cu ceva timp inainte, asa ca am avut vreme sa prepar in casa piscoturile care, asa cum bine se vede in imaginile alaturate, au contribuit din plin la aspectul deosebit al tortului. Mi s-a spus ca si gustul a fost pe masura. Eu nu am sa va arat sectiune, dar va povestesc mai jos pe larg toate detaliile retetei.
Ingrediente pentru Tort Diplomat cu piscoturi de casa:
Pentru piscoturile cu fistic si limeta am folosit: 2 oua separate, 100g zahar, 80g faina, 45g amidon de porumb (sau de cartofi), 5g praf de copt, o lingura de fistic crud macinat fin, coaja rasa fin de la o jumatate de limeta si doua linguri suc de limeta, zahar pudra pentru pudrat. Pentru culoare am adaugat si o lingurita matcha (pudra de ceai verde), iar pentru aroma o picatura de ulei esential de migdale.
Pentru piscoturile cu portocala am folosit: 2 oua separate, 100g zahar, 80g faina, 45g amidon de porumb (sau de cartofi), 5g praf de copt, coaja rasa fin de la o portocala si doua linguri suc de portocala, zahar pudra pentru pudrat. Pentru culoare am folosit si o picatura de colorant alimentar gel orange, iar pentru aroma o picatura de ulei esential de portocala.
Pentru crema diplomat am folosit: 500ml lapte, o pastaie de vanilie, 3 oua de marime medie, 100g zahăr, 8g gelatina, 50g amidon de porumb, 400ml smantana pentru frisca.
Pentru topping si decor am folosit: jeleu de portocale facut din sucul de la doua portocale si 4g gelatina, cateva piersici din compot, doua fructe kiwi, frisca batuta, fulgi de cocos.
Altele necesare pentru Tort Diplomat cu piscoturi de casa:
O tava de tort in forma de inima, de fapt vom folosi doar inelul si un posh cu dui cu varful rotund de 1,5 cm pentru piscoturi.
Mod de preparare pentru Tort Diplomat cu piscoturi de casa:
Asa cum am explicat in fraza de inceput, este bine sa preparam piscoturile cu o zi sau chiar doua zile inainte. De altfel. piscoturile se pastreaza bine chiar si doua-trei saptamani daca sunt asezate in cutii ermetic inchise.
Modul de preparare pentru piscoturi il gasiti aici: Piscoturi cu vanilie – reteta de baza. Aveti grija doar sa adaugati aromele specifice descrise mai sus, in paragraful cu ingredientele pe care le-am folosit pentru piscoturile de la acest tort.
Modul se preparare pentru crema diplomat: punem laptele intr-un vas impreuna cu semintele din pastaia de vanilie si il aducem la punctul de fierbere, apoi luam cratita de pe foc.
Hidratam gelatina in putina apa rece pana la momentul folosirii.
Separat. batem ouale cu zaharul si amidonul pana la omogenizare completa, apoi adaugam laptele cald. Punem din nou cratita pe foc domol si amestecam permanent pana ce compozitia se ingroasa.
Luam cratita de pe foc, adaugam gelatina hidratata si amestecam pana la omogenizare completa. Pentru a aduce crema cat mai rapid la temperatura necesara continuarii procesului urmator, asezam cratita intr-un vas cu apa rece si cuburi de gheata si amestecam continuu pana ce se raceste.
Intre timp preparam frisca. Pentru un rezultat bun, atat vasul mixerului si paleta cat si smantana trebuie sa fie foarte reci. Obisnuiesc sa pun vasul cu paleta in frigider pentru cca 30 de minute, iar smantana in congelator, tot pentru cateva minute, apoi incep mixajul.
Dupa ce mixam frisca, rezervam o parte pentru decor, iar restul o incorporam treptat, lingura cu lingura, in crema racita, pana la omogenizare.
Mod de asamblare Tort Diplomat cu piscoturi de casa:
Pentru asamblarea tortului avem nevoie de un suport pentru tort si inelul unei tavi de copt care in cazul de fata a fost in forma de inima.
Asezam inelul pe suportul de tort, apoi asezam un strat de crema diplomat cam de 1cm care ne ajuta la fixarea piscoturilor pe laterala. Asezam piscoturile pe verticala in interiorul inelului, alternativ, unul portocaliu si unui vernil. Asezam ateva piscoturi si la baza tortului, pe toata suprafata, apoi asezam o jumatate din cantitatea de crema. Peste stratul de crema asezam bucati de fructe (piersici din compot si kiwi) si bucati de piscoturi de culori diferite pentru a arata frumos feliile la servire. Peste stratul de fructe si bucati de piscoturi aseam cealalta jumatate de crema, nivelam si dam la frigider pentru cateva ore, ideal peste noapte.
Important: inainte sa introducem tortul in frigider, ridicam putin nivelul cremei pr margini formaind un fel de dig pentru ca atunci cand turnam toppingul din jeleu, acesta sa nu se prelinga in afara.
Mod de decorare pentru Tort Diplomat cu piscoturi de casa:
Mai intai pregatim toppingul din jeleu de portocale, astfel: stoarcem portocalele si punem sucul intr-un vas. Separat, hidratam gelatina in putina apa rece. Punem apoi pe foc sucul de portocale si cand s-a infierbintat bine, adaugam gelatina hidratata. Amestecam pana ce gelatina s-a dizolvat complet si lichidul s-a ingrosat putin.
Luam cratita de pe foc si o asezam intr-un vas cu apa rece si cuburi de gheata. Racim jeleul amestecand continuu. Cand a devenit doar usor caldut putem turna toppingul pe suprafata tortului, usor, lingura cu lingura in interiorul diguli format din crema diplomat, pana acoperim complet si uniform suprafata tortului, apoi introducem din nou tortl in frigider pana ce se intareste jeleul.
Pentru decor folosim fructe in culorile tortului, respectiv felii de piersici din compot si kiwi. Presaram si cativa fulgi de cocos si introducem din nou tortul in frigider pana in momentul servirii.
Tips:
Inainte de a turna jeleul de portocala, formati o margine ridicata usor din crema diplomat, pentru a nu se scurge jeleul in afara. Ornati cu frisca apoi acoperind acele margini.
Inainte de a aseza fructele pentru decor, treceti-le prin jeleu pentru a-si pastra culoarea vie si a impiedica oxidarea lor.
Mod de servire pentru Tort Diplomat cu piscoturi de casa:
Acest Tort Diplomat cu piscoturi de casa poate fi un tort aniversar dar si o praitura pentru o zi petrecuta cu familia. Este delicios, racoritor si potrivit pentru orice varsta.
No Comments