Madeleines cu fistic si ciocolata sunt mici prajiturele cu forme specifice si gust delicat de unt prajit (beurre noisette) si aroma de citrice, traditionale in patiseria franceza. Mai multe despre madeleines gasiti accesand acest link.
Ingrediente pentru Madeleines cu fistic si ciocolata:
Pentru aprox. 40 buc. cu dimensiuni de cca 2×3-4 cm:
3 oua + 2 galbenusuri, 200g zahar, 150g faina, 50g fistic crud macinat fin, 200g unt, 1/2 lingurita praf de copt, un praf de sare, o lingurita extract de vanilie sau semintele de la o pastaie de vanilie, coaja de la o jumatate de lamaie razuita fin, 50g fulgi de ciocolata sau o jumatate de tableta de ciocolata razuita.
Altele necesare pentru Madeleines cu fistic si ciocolata:
Tavi metalice, teflonate, sau forme de silicon cu alveole specifice.
Mod de preparare Madeleines cu fistic si ciocolata:
Punem untul (cantarit) intr-o craticioara mica sau ibric pe foc mic, pana incepe sa bolboroseasca si sa faca spuma. Indepartam spuma formata, luam de pe foc si lasam deoparte sa se raceasca complet.
Amestecam (omogenizam) faina de grau cu praful de copt si le cernem impreuna.
Mixam ouale cu praful de sare si zaharul pana ce isi dubleaza volumul. Adaugam aromele (extractul de vanilie si coaja rasa de lamaie).
Adaugam faina cernuta impreuna cu praful de copt, fisticul crud macinat fin, fulgii de ciocolata sau ciocolata razuita si untul topit si racit si omogenizam din nou.
Aluatul rezultat il punem intr-un bol, acoperim cu folie alimentara asezata direct pe suprafata aluatului, apoi introducem vasul in frigider pentru minimum 2 ore.
Intre timp, incalzim cuptorul la 210°C si pregatim tavile.
Daca avem tavi metalice, le ungem cu putin unt si le tapetam cu faina. Formele de silicon nu necesita tapetare.
Dupa ce a stat la frigider minimum 2 ore, scoatem vasul si punem aluatul intr-un pos cu dui rotund, sau, daca nu avem, putem folosi o lingurita si umplem cavitatile formei de metal sau silicon (3/4 din capacitate).
Introducem tava in cuptor, coborim temperatura la 200°C si lasam sa se coaca cca 10-11 minute, pana ce prajiturelele prind pe margini o culoare usor aramie, asa cum se vede in imaginea de mai jos.
Daca avem forma de silicon, asezam forma pe o tava pe care o introducem apoi in cuptor.
Dupa ce s-au copt, scoatem forma din cuptor si o mai lasam cca 3 minute sa se racoreasca inainte de a scoate prajiturelele, apoi le scoatem si le lasam pe un suport de sarma pana se racesc complet.
Tips:
Va recomand sa scoateti ouale din frigider cu cel putin 2 ore inainte de a le folosi.
Pentru a obtine o forma perfecta, nu umpleti alveolele complet, intrucat aluatul va creste in cuptor.
Mod de servire pentru Madeleines cu fistic si ciocolata:
Madeleines cu fistic si ciocolata pot fi servite alaturi de o cana cu ceai, lapte, ori cafea, dar pot innobila orice masa festiva, de la un tea party cu prietenele ori un meeting corporatist pana la mese dulci pentru nunti si botezuri.
No Comments