Deserturi Prajituri cu fructe

Prajitura rasturnata cu capsune si rubarba

2015-05-23
Tarta rasturnata cu capsune si rubarba

Prajitura rasturnata cu capsune si rubarba are la baza aluatul pandispan (Pan di Spagna). Aceast aluat se prepara din numai trei ingrediente: oua, faina si zahar si este folosit ca baza pentru multe produse de  patisserie, fiind foarte versatil.

Folosind rapoarte diferite ale ingredientelor, putem obtine consistente diferite ale blatului: cu masa usoara, masa medie si masa grea. Astfel, pentru o masa usoara, considerand greutatea medie a unui ou ca fiind 50g, vom folosi 20g faina si 20g zahar pentru fiecare ou folosit. Pentru o masa medie vom folosi 35g faina si 35g zahar pentru fiecare ou folosit. Pentru o masa grea, vom folosi 50g faina si 50g zahar pentru fiecare ou folosit. Pentru prajituri diferite vor fi folosite blaturi cu consistente diferite. Mai multe detalii privind reteta aluatului pandispan si moduri de folosire ale acestuia veti putea gasi in categoria Retete de baza.

Pentru Prajitura rasturnata cu capsune si rubarba am folosit reteta pentru blat cu masa grea.

Ingrediente pentru Prajitura rasturnata cu capsune si rubarba:

Pentru o tava de 25x25cm: 5 oua, 250g faina, 250g zahar, un praf de sare, 200g capsune feliata si 200g rubarba curatata si taiata rondele groase de cca 10mm. Pentru uns tava: un cub de unt de marimea unei nuci, 26g zahar.

Mod de preparare pentru Prajitura rasturnata cu capsune si rubarba:

Mai intai pregatim fructele. Spalam bine capsunele, le lasam sa se scurga intr-o sita, apoi le taiem rondele si le pastram intr-un bol. Tijele de rubarba le spalam, le curatam si le taiem rondele groase de cca 10mm, pe care le pastram de asememnea intr-un bol.

Pentru blatul pandispan. Intr-un bol curat si uscat, mixam ouale intregi cu un praf de sare si zaharul pana cand compozitia se deschide la culoare si isi tripleaza volumul. Renuntam la paleta mixerului si incorporam faina cu ajutorul unei palate de silicon sau o lingura de lemn, adaugand treptat si amestecand usor de jos in sus pana incorporam toata faina.

Ungem tava cu putin unt, presaram cu zahar si asezam fructele feliate cat sa acoperim toata suprafata. Rasturnam aluatul peste fructe, cat mai uniform. Nivelam apoi suprafata cu ajutorul unei palete. Introducem tava in cuptorul preincalzit la 170° C si coacem prajitura cca 20 de minute. Prajitura este gata cand suprafata a prins o culoare aurie, iar la apasare cu degetul, suprafata revine (ca un burete). Pentru siguranta, putem verifica si intepand blatul cu bat de frigaruie. Daca iese curat, inseamna ca prajitura este gata.  Vedeti insa ca batul de frigaruie s-ar putea umezi si colora de la fructele aflate la baza blatului.

Cand prajitura este gata, se scoate din cuptor, sa lasa sa se racoreasca cca 10 minute, apoi se rastoarna pe un gratar sau o tava. Se taie si se aseaza pe platou dupa ce s-a racit complet.

Tarta rasturnata cu capsune si rubarba

Tips

La acest tip de aluat nu se foloseste praf de copt.

Toate ingredientele trebuie sa fie la temperature camerei. Pentru siguranta, vor fi pregatite cu cca 2 ore inainte de a ne apuca de preparat.

Ouale se mixeaza indelung impreuna cu zaharul. Cu cat se mixeaza mai mult, cu atat blatul prajiturii va iesi mai pufos.

Nu deschideti usa cuptorului in primele 15 minute. Blatul se poate lasa datorita socului termic.

Cand incorporati faina, folositi neaparat o lingura ori o paleta de silicon/lemn si amestecati usor, preluand compozitia de jos in sus. Daca veti continua sa mixati, aluatul nu va mai creste si veti obtine un blat cu o masa compacta, neaerata.

Mod de servire Prajitura rasturnata cu capsune si rubarba:

Prajitura rasturnata cu capsune si rubarba se poate servi simpla, pudrata cu zahar, cu frisca ori inghetata.
Se consuma rece, ca desert, ori alaturi de o cafea  buna.

Tarta rasturnata cu capsune si rubarba

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.