Madeleines cu nuci pecan si condimente sunt mici prajiturele cu forme specifice si gust delicat de unt prajit (beurre noisette) si aroma de turta dulce, fiind traditionale in patiseria franceza. Mai multe despre madeleines gasiti accesand acest link.
Ingrediente pentru Madeleines cu nuci pecan si condimente:
Pentru aprox. 40 buc. cu dimensiuni de cca 2×3-4 cm:
3 oua + 2 galbenusuri, 200g zahar, 170g faina, 30g nuci pecan macinate (puteti folosi si nuci romanesti), 200g unt, 1/2 lingurita praf de copt, un praf de sare, o lingurita extract de vanilie sau semintele de la o pastaie de vanilie, coaja de la o jumatate de lamaie razuita fin, o jumatate de lingurita amestec de condimente pentru turta dulce (pentru amestecul de condimente accesati acest link)
Daca nu aveti preparat acest amestec, sau nu aveti condimentele necesare pentru a-l putea prepara in casa, atunci puteti folosi un baton de scortisoara, 2-3 cuisoare, si ce alte condimente aveti din lista data in link, pe care le puteti infuza in untul topit.
Altele necesare pentru Madeleines cu nuci pecan si condimente:
Tavi metalice, teflonate, sau forme de silicon cu alveole specifice.
Mod de preparare Madeleines cu nuci pecan si condimente:
Punem untul (cantarit) intr-o craticioara mica sau ibric pe foc mic, pana incepe sa bolboroseasca si sa faca spuma. Indepartam spuma formata, luam de pe foc si lasam deoparte sa se raceasca complet. Daca nu folosim mix de condimente pentru turta dulce, acum este momentul sa introducem in untul topit un baton de scortisoara, cateva cuisoare si ce alte mirodenii aveti din lista pe care o gasiti in link-ul dat. Acoperiti vasul si le lasati in untul topit pana se raceste complet. Inainte de a folosi untul in compozitia de aluat, strecurati-l si indepartati complet mirodeniile.
Amestecam (omogenizam) faina de grau cu praful de copt si le cernem impreuna.
Mainam nucile pecan cat mai fin.
Mixam ouale cu praful de sare si zaharul pana ce isi dubleaza volumul. Adaugam aromele (mix-ul de condimente pentru turta dulce, extractul de vanilie si coaja rasa de lamaie).
Adaugam faina cernuta impreuna cu praful de copt, nucile macinate fin si untul topit si racit si omogenizam din nou.
Aluatul rezultat il punem intr-un bol, acoperim cu folie alimentara asezata direct pe suprafata aluatului, apoi introducem vasul in frigider pentru minimum 2 ore.
Intre timp, incalzim cuptorul la 210°C si pregatim tavile.
Daca avem tavi metalice, le ungem cu putin unt si le tapetam cu faina. Formele de silicon nu necesita tapetare.
Dupa ce a stat la frigider minimum 2 ore, scoatem vasul si punem aluatul intr-un pos cu dui rotund, sau, daca nu avem, putem folosi o lingurita si umplem cavitatile formei de metal sau silicon (3/4 din capacitate).
Introducem tava in cuptor, coborim temperatura la 200°C si lasam sa se coaca cca 10-11 minute, pana ce prajiturelele prind pe margini o culoare usor aramie, asa cum se vede in imaginea de mai jos.
Daca avem forma de silicon, asezam forma pe o tava pe care o introducem apoi in cuptor.
Dupa ce s-au copt, scoatem forma din cuptor si o mai lasam cca 3 minute sa se racoreasca inainte de a scoate prajiturelele, apoi le scoatem si le lasam pe un suport de sarma pana se racesc complet.
Tips:
Va recomand sa scoateti ouale din frigider cu cel putin 2 ore inainte de a le folosi.
Pentru a obtine o forma perfecta, nu umpleti alveolele complet, intrucat aluatul va creste in cuptor.
Mod de servire pentru Madeleines cu nuci pecan si condimente:
Madeleines cu nuci pecan si condimente se pudreaza cu zahar pudra aromat cu un praf de scortisoara si pot fi servite alaturi de o cana cu ceai, lapte, ori cafea, dar pot innobila orice masa festiva, de la un tea party cu prietenele ori un meeting corporatist pana la mese dulci pentru nunti si botezuri.
No Comments