Pentru aceasta Tarta rasturnata cu mere am folosit ca baza un aluat pandispan a carui reteta am preluat-o de la o matusa, de pe cand aveam eu doar vreo 15 ani, si pe care am folosit-o ani buni, atat la blaturile de tort cat si la prajiturile cu fructe. N-am dat gres niciodata chiar daca am folosit instrumente mai rudimentare, respectiv un simplu tel, sau mai evoluate, cum ar fi minunatul meu ajutor KA.
Rezultatul este un blat buretos, usor elastic.
Ingrediente pentru Tarta rasturnata cu mere:
Pentru aceasta tarta am folosit o forma din sticla termorezistenta cu diametrul de 26,5 cm.
Avem nevoie de: 4 oua separate, 4 linguri zahar, 4 linguri cu varf faina, 4 linguri ulei vegetal, un praf de sare, arome (vanilie, coaja rasa de citrice), 4 mere mijlocii curate cotor si feliate,100g stafide, cateva nuci maruntite, un cub de unt cat o nuca, 50g zahar brun, scortisoara.
Mod de preparare pentru Tarta rasturnata cu mere:
Ungem mai intai tava cu unt din belsug si o presaram cu zahar brun.
Spalam merele, scoatem cotorul si le feliem. Eu le-am lasat coaja, voi faceti cum doriti. Asezam feliile in forma concentrica dinspre exteriorul formei spre interior pana ce acoperim toata suprafata. Revenim cu al doilea strat de mere feliate peste primul strat. Presaram printre ele stafidele si nucile maruntite si pudram cu scortisoara.
Introducem tava in cuptorul preincalzit la 170° C si le lasam cca 15 minute. Intre timp, preparam aluatul.
Pentru aluat. Separam galbenusurile de albusuri. Galbenusurile le asezam intr-un bol preferabil din sticla, iar albusurile le asezam in bolul mixerului. Galbenusurile le pudram cu un praf de sare si le batem putin cu o furculita sau un tel de mana. Adaugam uleiul treptat amestecand continuu.
Intre timp, pornim mixerul si mixam albusurile pana devin spuma. Adaugam treptat cate o lingura de zahar pana ce compozitia prinde consistena. Adaugam apoi galbenusurile, mixand la viteza mica, pana ce sunt complet incorporate.
Din acest moment renuntam la paleta mixerului. Adaugam faina si amestecam usor, de jos in sus, cu o lingura de lemn sau o paleta de silicon, pana ce amestecul s-a omogenizat.
Verificam merele din cuptor care trebuie sa aiba o culoare aramie si sa fi facut putin sos. Daca nu au facut suficient sos si va place o prajitura insiropata puteti adauga putina apa si le mai lasati cateva minute in cuptor.
Acum vom scoate tava din cuptor, cu grija sa nu se imprastie merele, si vom aseza peste ele aluatul, cat mai uniform. Netezim cu o paleta si reintroducem tava in cuptor pentru inca 15-20 de minute.
Tarta este gata cand aluatul a prins o culoare aurie spre aramie si la apasare cu degetul revine ca un burete.
Cand este gata, scoatem tava din cuptor si o lasam cca 5 minute sa se aseze, dar nu mai mult.
Asezam peste tava un platou care sa depaseasca circumferinta tavii, prindem marginile celor doua vase cu amandoua mainile inmanusate si rasturnam brusc. Acum tarta este pe platou si tava in care am copt-o este deasupra. Desprindem usor tava de platou si o ridicam brusc. In cazul in care au ramas felii de mere, ori stafide sau nuci pe fundul tavii, le luam cu o paleta si le aranjam pe tarta, in spatiile de unde s-au desprins.
Lasam tarta sa se raceasca, apoi o portionam si o servim.
Tips:
La acest tip de aluat nu se foloseste praf de copt.
Toate ingredientele trebuie sa fie la temperature camerei. Pentru siguranta, vor fi pregatite cu cca 2 ore inainte de a ne apuca de preparat.
Nu se deschide usa cuptorului in primele 15 minute. Blatul se poate lasa datorita socului termic.
Cand incorporati faina, folositi neaparat o lingura ori o paleta de silicon/lemn si amestecati usor, preluand compozitia de jos in sus. Daca veti continua sa mixati, aluatul nu va mai creste si veti obtine un blat cu o masa compacta, neaerata.
Intrucat merele au o circumferinta mai mare spre codita si una mai mica spre varf, la feliere veti observa ca o parte a feliei este mai lata si o parte mai ingusta. Cand asezati feliile de mar in tava, cautati sa le asezati cu partea mai lata spre exteriorul tavii si cu cea mai ingusta spre interior. In felul acesta feliile se vor aseza concentric mult mai bine.
Mod de servire Tarta rasturnata cu mere:
Tarta rasturnata cu mere serveste simpla, cu frisca ori cu inghetata, ca desert, alaturi de o cafea buna, cu familia ori cu prietenii.
2 Comments
Salut,
oare merge cu faina de orez? merci
Buna,
Cred ca da, daca o mai ajuti cu putin amidon de porumb/cartofi… cam 70% faina de orez si 30% amidon, ar fi proportia.