Pentru aceasta delicioasa prajitura cu visine am folosit ca baza un aluat pandispan a carui reteta am preluat-o de la o matusa, de pe cand aveam eu doar vreo 15 ani, si pe care am folosit-o ani buni, atat la blaturile de tort, cat si la prajiturile cu fructe. N-am dat gres niciodata, chiar daca am folosit instrumente mai rudimentare, respectiv un simplu tel, sau mai evoluate, cum ar fi minunatul meu KA.
Rezultatul este un blat buretos, usor elastic, care mentine fructele la suprafata.
Ingrediente pentru Prajitura cu visine:
Pentru o tava cu dimensiunile 20x30cm: 6 oua separate, 6 linguri zahar, 6 linguri cu varf faina, 6 linguri ulei vegetal, un praf de sare, arome (vanilie, coaja rasa de citrice), 300g visine proaspete, zahar pudra.
Mod de preparare pentru Prajitura cu visine:
Spalam mai intai visinele, le scoatem samburii si le lasam sa se scurga intr-o strecuratoare asezata deasupra unui bol..
Pentru aluat. Separam galbenusurile de albusuri . Galbenusurile le asezam intr-un bol preferabil din sticla, iar albusurile le asezam in bolul mixerului. Galbenusurile le pudram cu un praf de sare si le batem putin cu o furculita sau un tel de mana. Adaugam uleiul treptat amestecand continuu.
Intre timp, pornim mixerul si mixam albusurile pana devin spuma. Adaugam treptat cate o lingura de zahar pana ce compozitia prinde consistena. Adaugam apoi galbenusurile, mixand la viteza mica, apoi aromele, pana ce sunt complet incorporate, fara sa insistam prea mult, ca sa nu se lase compozitia.
Din acest moment renuntam la paleta mixerului. Adaugam faina si amestecam usor, de jos in sus, cu o lingura de lemn sau o paleta de silicon, pana ce amestecul s-a omogenizat.
In tava unsa cu unt si pudrata cu faina ori tapetata cu hartie de copt, rasturnam aluatul si il nivelam. Asezam deasupra fructele, raspandindu-le cat mai uniform, apoi introducem tava in cuptorul preincalzit la 170 C pentru cca 20 de minute. Prajitura este gata cand a prins o culoare aurie spre aramie. Puteti verifica cu un bat de frigaruie. Daca iese curat, inseamna ca prajitura este coapta.
Cand prajitura este gata, se scoate tava din cuptor, sa lasa sa se racoreasca cca 10 minute, apoi se pudreaza cu zahar.
Tips:
La acest tip de aluat nu se foloseste praf de copt.
Toate ingredientele trebuie sa fie la temperature camerei. Pentru siguranta, vor fi pregatite cu cca 2 ore inainte de a ne apuca de preparat.
Nu se deschide usa cuptorului in primele 15 minute. Blatul se poate lasa datorita socului termic.
Cand incorporati faina, folositi neaparat o lingura ori o paleta de silicon/lemn si amestecati usor, preluand compozitia de jos in sus. Daca veti continua sa mixati, aluatul nu va mai creste si veti obtine un blat cu o masa compacta, neaerata.
Mod de servire Prajitura cu visine:
Prajitura cu visine se serveste pudrata cu zahar, ca desert, alaturi de o cafea buna, cu familia ori cu prietenii.
No Comments