Stelute festive din turta dulce – cu o textura moale, gust si parfum de sarbatoare, potrivit pentru masa de Craciun si Anul Nou, dar si un cadou deosebit cand mergem in vizita la prieteni.
Ingrediente pentru Stelute festive din turta dulce:
Pentru 4 stelute cu diametrul de 13 cm. Aluatul poate fi copt si intr-o forma de chec.
320g faina, 320g miere, 120g unt, 4 lingurite amestec de mirodenii pentru turta dulce (lista mirodeniilor o gasiti in reteta din acest link), 10g bicarbonat de sodiu (chiar daca vi se pare prea mult respectati gramajul pentru a obtine efectul afanat al aluatului), 140ml lapte, 120g zahar brun; pentru glazura: 200g ciocolata cu 70% cacao, 50ml smantana de frisca, 10g unt; in plus eu am folosit spray auriu comestibil de la Wilton si glitters stelute aurii comestibile.
Altele necesare pentru Stelute festive din turta dulce:
Tavi metalice, teflonate, sau forme de silicon cu alveole in forma de stea.
Mod de preparare Stelute festive din turta dulce:
Punem untul, mierea, laptele si zaharul intr-o craticioara pe foc mic si amestecam continuu. Nu se fierbe, doar se incalzeste pentru a se putea omogeniza componentele. Luam craticioara de pe foc si lasam sa se raceasca complet compozitia.
Separat, se amesteca faina cu bicarbonatul si condimentele, apoi se adauga compozitiei din craticioara, amestecand cu o paleta pana la omogenizare completa.
Intre timp, incalzim cuptorul la 170°C si pregatim tavile.
Daca avem tava metalica, ungem alveolele cu putin unt si le tapetam cu faina. Formele de silicon nu necesita tapetare.
Introducem tava in cuptor si lasam sa se coaca cca 15 minute. Daca avem forma de silicon, asezam forma pe o tava pe care o introducem apoi in cuptor. Verificam cu un bat de frigaruie si daca iese curat inseamna ca s-au copt.
Dupa ce s-au copt, scoatem tava din cuptor si o mai lasam cca 5 minute sa se racoreasca inainte de a scoate prajiturelele, apoi le scoatem si le asezam rasturnate (pentru ca forma perfecta de steluta sa ramana la partea superioara) pe un suport de sarma pana se racesc complet.
Dupa ce s-au racit complet, pregatim glazura pentru decorare, astfel: incalzim smantana de frisca pana la punctul de fierbere apoi o rasturnam peste ciocolata maruntita. Le lasam impreuna cateva minute, apoi amestecam usor cu o paleta de silicon pana ce se topeste complet ciocolata si amestecul devine uniform. Adaugam untul, pentru un aspect catifelat, si omogenizam usor.
Glazuram stelutele, apoi completam decorul cum dorim.
Tips:
Va recomand sa scoateti untul din frigider cu cel putin 2 ore inainte de a-l folosi, pentru a usura integrarea lui in amestec.
Intrucat aluatul va creste mult in cuptor, umpleti alveolele doar pana la jumatate.
Mod de servire pentru Stelute festive din turta dulce:
Stelute festive din turta dulce – sunt un desert festiv specific sarbatorilor de iarna. Pot decora o masa de Craciun dar pot fi un cadou deosebit atunci cand mergem in vizita la prieteni.
No Comments