Acest Tort Fantezie de vara cu pepene rosu si zmeura l-am creat pentru o fetita deosebita, Ana, la aniversarea a 5 anisori. Ea si-a dorit un tort fresh, de vara, cu fructele ei preferate, pepene rosu si zmeura si, daca se poate, sa aiba si niste dinozauri pe-acolo. Asa ca iata cum am reusit sa indeplinesc dorinta micutei Ana si, in plus, sa surprind placut intreaga familie cu gustul, texturile si aromele dar si cu aspectul acestui tort.
A fost un tort laborios, iar cateva dintre elementele componente trebuie preparate cu doua-trei zile inainte, respectiv dulceata din coaja de pepene rosu, jeleul de zmeura si jeleurile din zmeura in forma de dinzauri.
Pe scurt, tortul este format din:
• doua blaturti in forma de inima din aluat de piscoturi (biscuit a la cuillere) si un brau de cca 5 cm din acelasi aluat care inconjura tortul pe laterala;
• jeleu de zmeura, fara samburi, intre cele doua blaturi;
• jeleu din pepene rosu cu insertii de dulceata din coaja de pepene rosu facuta in casa peste cele doua blaturi;
• mousse din mascarpone cu jeleu de zmeura si insertii de fructe proaspete de zmura, partea cremoasa a tortului;
• iar pentru decor am folosit: bezele albe cu aroma de migdale, facute in casa, jeleuri din zmeura in forma de dinozauri, facute in casa si fructe proaspete de zmeura
In continuare gasiti reteta detaliata pentru Tort Fantezie de vara cu pepene rosu si zmeura.
Ingrediente pentru Tort Fantezie de vara cu pepene rosu si zmeura:
Pentru cele doua blaturi in forma de inima si marginile tortului facute din aluat de piscoturi (biscuits a la cuillere), avem nevoie de: 3 oua separate, 150g zahar pudra, 135g faina, 70g amidon de porumb, 5g praf de copt, o lingurita extract natural de vanilie, un praf de sare, zahar pudra pentru presarat.
Pentru dulceata din coaja de pepene rosu, avem nevoie de: 500g coaja de pepene rosu decojita de partea lemnoasa exterioara, taiata in lamrlr subtiri, 500g zahar, 500ml apa, sucul de la o jumatate de lamaie, o jumatate pastaie vanilie sau o lingurita extract.
Bineinteles, la tort vom folosi doar cateva lingurite, pentru ca din aceste cantitati vor iesi cateva borcanele de dulceata.
Pentru jeleul din zmeura fara samburi: 700g zmeura proaspata, 700g zahar, sucul de la o jumatate de lamaie.
Pentru jeleul de pepene rosu: 300ml suc din miez de pepene rosu fara samburi, 7g gelatina hidratata, sucul de la o jumatate de lamaie, o lingura miere de albine.
Pentru jeleurile din zmeura in forma de dinozauri, avem nevoie de: 200g jeleu de zmeura fara samburi, o lingurita de agar-agar sau 5g gelatina hidratata. In plus, o forma din silicon cu alveole in forma de dinozauri. Daca nu aveti, puteti folosi orice alta forma din silicon pentru bomboane, ciocolata, jeleuri etc.
Pentru mousse din mascarpone si jeleu de zmeura, avem nevoie de: 250g mascarpone, 100g zahar pudra, 200g jeleu de zmeura fara samburi, 5g gelatina hidratata, 200ml smantana pentru frisca (+30% grasime).
Pentru bezelele cu aroma de migdale, folosite la decor, avem nevoie de: 80g albus de ou, 160g zahar, o lingurita otet, o picatura ulei esential de migdale.
Pentru decor, avem nevoie de: bezele, jeleuri din zmeura in forma de dinozauri si fructe proaspete de zmeura.
Mod de preparare pentru Tort Fantezie de vara cu pepene rosu si zmeura:
Modul de preparare pentru cele doua blaturi in forma de inima si marginile tortului: separam albusurile de galbenusuri; batem albusurile cu praful de sare, adaugam zaharul treptat si mixam pana ce bezeaua a prins consistenta si nu se mai simt granulele de zahar; separat, batem galbenusurile impreuna cu extractul de vanilie si le adagam inglobandu-le usor in spuma de albusuri; adaugam in final si faina amestecata prealabil cu amidonul si praful de copt si cernuta, amestecand de data aceasta doar cu o paleta de silicon pana la inlgobare fara a insista pentru ca sa nu cada albusul, sa ramana aerat.
Cu aluatul rezultat se umple un posh cu dui rotund de cca 1cm diametru. Pregatim o foaie de copt pentru tava cuptorului pe care conturam cu ajutorul unui creion si a unei forme de tort doua inimi care vor constitui baza tortului. Asezam foaia in tava cu partea desenata in jos pentru a nu murdari aluatul, apoi asezam aluatul cu posh-ul incepand de la marginile inimilor spre interior, umpland complet formele.
Pentru blatul de margine care va inconjura tortul, pregatim o alta foaie de copt si o alta tava. Pe aceasta foaie de copt vom aseza aluatul tot cu posh-ul in linii paralele pe diagonala pe o suprafata dreptunghiulara, suficient de lata incat sa putem taia dupa coacere doua fasii de cca 5cm latime. si 20 cm lungime.
Peste aluaturile astfel pregatite, presaram din belsug zahar pudra, apoi introducem tavile in cuptorul preincalzit la 180oC pentru cca 10-15 minute.
Dupa coacere, lasam aluatul sa se raceasca in tava inainte de a incerca sa-l desprindem. Desprinderea o vom face cu mare grija, intrucat aluatul este foarte delicat si friabil.
Modul se preparare pentru dulceata din coaja de pepene rosu: pentru inceput, taiem in bucati mai mici feliile de coaja de pepene; indepartam coaja verde lemnoasa si asezam bucatile intr-un bol; taiem bucatile curatate de coaja in lamele cat mai mici, de cca 2×2 cm, si cat mai subtiti.
Preparam un sirop din apa cu zahar, sucul de lamaie si pastaia de vanilie. Dupa cca 15 minute de la inceputul fierberii adaugam si cojile de pepene curatate si taiate.si fierbem dulceata pana ce siropul s-a legat si cojile s-au inmuiat si au devenit usor transparente.
Pentru verificare scoatem cateva coji, le lasam sa se raceasca si le gustam, iar siropul il incercam picurand cu ajutorul unei linguri peste o farfurioara racita bine in frigider; daca picaturile raman ferme, inseamna ca dulceata este gata; daca, in schimb, acestea se preling, lasam dulceata sa mai fiarba si repetam testul dupa cateva minute.
Pentru pastrarea dulcetei pe o perioada mai lunga, sterilizam borcanele astfel: le spalam bine si le aseazam intr-o tava in cuptorul incalzit la 100oC mentinandu-le acolo pentru cca 45 de minute. Punem apoi dulceata in ele si le aseaza pe capac (cu capacul in jos) pe un prosop curat; le acoperim cu alte prosoape si le lasam pana ce se racesc complet. Le intoarcem apoi cu capacul in sus si le depozitam in loc racoros si uscat.
Din aceasta dulceata vom folosi la tort doar cateva lingurite.
Modul se preparare pentru jeleul din zmeura fara samburi: asezam intr-o craticioara cele 700g zmeura proaspata impreuna cu 700g zahar si sucul de la o jumatate de lamaie. Lasam amestecul cateva ore amestecand ocazional pentru a se dizolva cat mai mult zaharul, iar zmeura sa-si lasa sucul.
Punem apoi craticioara pe foc mediu si lasam sa fiarba indepartand spuma si amestecand din cand in cand. In timp ce fierb fructele, indepartam cu o carpa curata si umezita siropul de pe marginile interioare ale craticioarei, pentru a nu se carameliza.
Jeleul este gata cand picatura lasata sa curga pe o farfurioara racita in frigider ramane ferma si nu se prelinge.
Cand este gata, luam craticioara de pe foc, lasam compozitia sa se racoreasca putin dar nu de tot, apoi trecem jeleul printr-o sita deasa, pentru a indeparta semintele, amestecand (frecand) cu o lingura de lemn. Cu cat avem mai multa rabdare, cu atat mai mult jeleu fara samburi vom obtine.
Jeleul obtnut si racit il pastram intr-un recipiemt cu capac pana in momentul folosirii.
Modul se preparare pentru jeleurile din zmeura in forma de dinozauri: luam 200g din jeleul de zmeura preparat anterior, il punem intr-o craticioara si il incalzim usor. Daca folosim agar-agar, adaugam la siropul incalzit o lingurita de agar-agar, amestecam puternic pana la omogenizare, asezam din compozitie in formele de silicon cu alveole in forma de dinozauri (formele sunt pentru ciocolata, dar merg foarte bine si la jeleuri). Punem formele in frigider si le lasam sa se intareasca, preferabil de pe o zi pe alta.
Daca folosim gelatina, hidratam mai intai gelatina in putina apa rece. Cand jeleul s-a incalzit, adaugam gelatina stoarsa bine si amestecam pana la dizolvare completa. Recomand strecurarea jeleului printr-o sita pentru a nu ramane bucati de gelatina nedizolvata in compozitie. Se procedeaza in continuare la fel ca la jeleurile cu agar-agar.
Cand scoatem jeleurile inchegate, le pute folosi ca atare, sau le putem da prin zahar.
Modul se preparare pentru jeleul de pepene rosu: pentru a obtine sucul de pepene, taiem miezul de pepen in bucati, scoatem samburii, apoi punem pepenele in blender si mixam. Pentru aspect, strecuram apoi sucul printr-o sita deasa. Hidratam apoi gelatina in 100ml suc de pepene. Incalzim restul de 200ml suc de pepene rosu impreuna cu sucul de lamaie si mierea de albine. Cand sucul s-a incalzit bine, fara a ajunge la fierbere, luam vasul de pe foc, adaugam gelatina hidratata si amestecam continuu pana la dizolvare completa. Strecuram din nou pentru a ne asigura ca nu au ramas bucati de gelatina nedizolvata. Lasam jeleul sa se racoreasca bine la temperatura camerei. Daca totusi s-a consolidat inainte de folosire, se poate lichefia din nou usor incalziondu-l. Acest jeleu trebuie utilizat cand a inceput sa se consolideze dar mai poate fi inca turnat.
Modul se preparare pentru mousse din mascarpone si jeleu de zmeura: pentru inceput incalzim usor cele 200g jeleu de zmeura, adaugam cele 5g de gelatina hidratata in apa rece, amestecam pana la omogenizare completa, strecuram jeleul pentru a nu ramane bucati de gelatina nedizolvate si il lasam deoparte sa se raceasca.
Intr-un bol mixam crema mascarpone cu zaharul pudra si adaugam jeleul racit integrandu-l complet.
Separat, batem smantana de frisca pana isi dubleaza volumul si prinde consistenta specifica, presaram o lingura de zahar pudra si omogenizam.
Adauga frisca, lingura cu lingura, in compozitia de mascarpone si omogenizam. Dam crema la rece pana ce o folosimm
Modul se preparare pentru bezelele cu aroma de migdale: batem spuma cele 80g de albus peste care am presarat un praf de sare si am adaugat o lingura de otet si o picatura de ulei esentuial de migdale, adaugand zaharul treptat, pana ce obtinem o spuma tare, usor lucioasa.
Cu ajutorul unui posh cu dui rotund, formam turnulete pe hartia de copt asezata pe tava cuptorului si coacem cca 30 de minute la 130oC, apooi inca 45 de minute la 100oC. Sunt gata cand se desprind usor de pe hartia de copt. Cand sunt gata, se scoate tava din cuptor, se depsprind usor si se lasa sa se raceasca la temperatura camerei. Pot fi pastrate cateva zile in cutii inchise ermetic, la temperatura camerei, in locuri fara umiditate.
Mod de asamblare Tort Fantezie de vara cu pepene rosu si zmeura:
Inainte sa incepem montarea tortului, scoatem crema din frigider si mixam putin pana ce devine usor maleabila.
Asezam mai intai inelul de tort in forma de inima peste platoul/suportul de tort. Aseza, primul blat din aluat de piscoturi in forma de inima, ungem cu putin jeleu de zmeura, asezam apoi al doilea blat in forma de inima.
Asezam o fasie de folie de acetofan de-alungul peretilor formei pe interior. Este preferabil ca latimea foliei sa depaseasca marginile formei de tort. Dupa cum vedeti in imagini, crema depaseste in inaltime marginile din aluat de piscoturi cu cca 2 cm.
Taiem doua fasii late de cca 5 cm din aluatul copt pentru marginile tortului si le asezam de-a lungul foliei de acetofan, captusind astfel lateralele formei de tort.
Turnam apoi jeleul de pepene rosu, inseram din loc in loc cateva bucatele de coaja de pepene din dulceata apoi intrducem forma in frigider pana ce jeleul a pris consistenta.
Dupa ce jeleul s-a intarit, asezam peste el crema din mascarpone cu jeleu de zmeura, mai intai un strat de cca 1 cm grosime, inseram din loc in loc fructe proaspete de zmeura, asezam inca un strat de crema, inseram din nou fructe proaspste de zmeura si continuam pana ce terminam crema.
Introducem din nou tortul in frigider si il lasam preferabil de pe o zi pe alta.
Intrucat tortul cel mare a fost oferit, am facut un tortulet mai mic, tot in forma de inima, ca sa gustam si noi din acest Tort Fantezie de vara cu pepene rosu si zmeura si a va arata si voua o sectiune.
Mod de decorare Tort Fantezie de vara cu pepene rosu si zmeura:
Inainte de servire il decoram cu bezele, jeleuri si fructe proaspete de zmeura, asa cum puteti vedea in imaginile de mai jos.
Intrucat tortul cel mare a fost oferit, am facut un tortulet mai mic, tot in forma de inima, ca sa gustam si noi din acest Tort Fantezie de vara cu pepene rosu si zmeura si a va arata si voua o sectiune.
Tips:
Preparati cu cateva zile inainte: dulceata din coaja de pepene rosu, jeleul de zmeura, jeleurile din zmeura pentru decor si bezelele.
Recomand ca jeleul de pepene rosu si blaturile sa fie facute in ziua montarii tortului.
Pentru un aspect cat mai proaspat, decorul trebuie sa fie montat cu putin timp inainte de servire.
Atentie: in frigider, bezelele pot transpira si isi vor pierde fermitatea din cauza umezelii..
Mod de servire pentru Tort Fantezie de vara cu pepene rosu si zmeura:
Acest Tort Fantezie de vara cu pepene rosu si zmeura poate fi un tort aniversar dar si un desert fresh, de vara, pentru o zi petrecuta cu familia. Este delicios si potrivit pentru orice varsta.
No Comments