Cosulete cu ciocolata si bezea cu alune sunt niste fursecuri aspectuoase si delicioase formate dintr-un cosulet din aluat de biscuite cu ciocolata si umplutura din ciocolata si bezea cu alune.
Ingrediente pentru Cosulete cu ciocolata si bezea cu alune:
Din cantitatile de mai jos ies 48 de buc., coapte in doua forme de mini muffins, fiecare cu cate 24 de alveole. O alveola are diametrul bazei de 4 cm, iar decupatorul in forma de floare cu care decupam cosuletele are un diametru de 6 cm.
Pentru aluatul cosuletelor avem nevoie de: 250g faina, 125g unt la temperatura camerei, 100g zahar pudra, 2 linguri cacao, 1 ou intreg rece, o lingurita extract de vanilie, un praf de sare.
Pentru umplutura avem nevoie de: 200g butoane/picaturi de ciocolata, 2 albusuri, 4 linguri zahar, 100g alune de padure (pot fi inlocuite cu migdale sau nuca) usor rumenite si macinate fin
Pentru decor: 48 buc. alune de padure usor rumenite.
Mod de preparare pentru Cosulete cu ciocolata si bezea cu alune:
Cernem faina impreuna cu cacaua si sarea. Mixam untul aflat la temperatura camerei si taiat cubulete impreuna cu zaharul pudra pana la o consistenta pufoasa. Adaugam oul rece si extractul de vanilie, apoi omogenizam. Adaugam faina cernuta impreuna cu cacaua si sarea si amestecam. Din acest moment recomandarea mea este sa nu mai folosim mixerul si sa continuam sa amestecam compozitia cu dispozitivul prezentat mai jos.
Pentru cine nu are totusi un astfel de dispozitiv, recomand amestecarea compozitiei in continuare cu mixerul, dar cu paleta fluture pentru aluat, la viteza medie, pentru a nu incalzi untul.
In final adunam aluatul cu mana si formam o mingie pe care o aplatizam usor, o infoliem in folie alimentara si o introducem in frigider pentru minimum doua ore.
Mod de formare, pregatire pentru copt si coacere Cosulete cu ciocolata si bezea cu alune:
Se scoate aluatul din frigider si se lasa la temperatura camerei cca 10 minute, apoi se intinde intre doua foi de copt urmarindu-se mentinerea unei grosimi uniforme a aluatului de cca 4mm.
Urmeaza decuparea. Marginile ramase din aluat dupa decupare biscuitilor se aduna intr-o minge care se infoliaza si se introduce din nou in frigider.
Pregatim tavile pentru copt. Daca avem spray pentru desprindere din forma, il folosim. Daca nu, tapetam tavile cu putin unt si presaram cu faina.
Asezam aluatul decupat in forma de floare in fiecare alveola, avand grija sa-l centram, ca sa obtinem cosulete cat mai frumoase. Apasam usor in mijlocul fiecarei flori, pentru ca aluatul sa se plieze pe peretii alveolelor. Daca aveti un pahar mic de tuica cu baza mai mica de 4 cm, il puteti folosi pentru o apasare mai buna. Eu am folosit un apasator din lemn construit special pentru aceasta operatie pe care il puteti vedea in imaginea de mai jos. Punem apoi in fiecare cosulet cateva picaturi/butoane de ciocolata.
Dupa ce am terminat de umplut tavile, pregatim umplutura, astfel:
Mixam albusurile spuma tare, adaugam cate o lingura de zahar si mixam dupa fiecare, pana obtinem o consistenta de bezea, usor lucioasa. Oprim mixatul, adaugam alunele usor rumenite si macinate fin si omogenizam compozitia cu ajutorul unei palete de silicon. Punem compozitia rezultata intr-un posh cu dui de 5-6 mm si umplem cosuletele.
Dupa ce le-am umplut pe toate, asezam in mijlocul fiecarui cosulet cate o aluna de padure. Daca nu aveti alune de padure, le puteti inlocui cu migdale, nuca, fistic, fructe confiate etc.
Introducem tavile, pe rand, in cuptorul preincalzit la 175°C pentru cca 10-15 minute. Cosuletele sunt gata atunci cand bezeaua a capatat o culoare usor aramie.
Scoatem tava, mai lasam cateva minute cosuletele inainte de a le scoate, pentru a se desprinde mai usor din alveole, apoi le scoatem, le asezam pe un gratar pana la racirea completa.
Cosuletele cu ciocolata si bezea cu alune se pot pastra in cutii inchise ermetic la temperatura camerei cca 5-6 zile, iar in frigider chiar si 10 zile.
Tips:
Folositi unt cu grasime de 82%, la temperatura camerei, fara a-l incalzi.
Nu incalziti untul din aluat la framantare. Pentru aceasta recomand folosirea dispozitivului special de amestecat aluatul (prezentat mai sus), ori dispozitivul in forma de fluture al mixerului, la viteza medie.
Intindeti aluatul in strat cat mai uniform, cca 4mm grosime.
La decupare, incercati sa nu incalziti aluatul prin reformare si raciti-l de cate ori este nevoie introducandu-l in frigider.
Mod de servire pentru Cosulete cu ciocolata si bezea cu alune:
Cosulete cu ciocolata si bezea cu alune pot fi servite in orice ocazie langa un pahar cu lapte, ceai ori o ceasca de cafea sau pot fi deliciul unor mese festive, nunti si botezuri, petreceri pentru copii sau alte tipuri de party-uri.
No Comments