Madeleines marmorate cu matcha si ciocolata sunt mici prajiturele cu forme specifice si gust delicat de unt prajit (beurre noisette) si aroma de citrice, traditionale in patiseria franceza. Mai multe despre madeleines gasiti accesand acest link.
Ingrediente pentru Madeleines marmorate cu matcha si ciocolata:
Pentru aprox. 40 buc. cu dimensiuni de cca 2×3-4 cm:
3 oua + 2 galbenusuri, 200g zahar, 200g faina, 200g unt, 1/2 lingurita praf de copt, un praf de sare, o lingurita extract de vanilie sau semintele de la o pastaie de vanilie, coaja de la o jumatate de lamaie razuita fin, o lingura pudra de ceai verde matcha, o lingura cacao neagra de buna calitate.
Altele necesare pentru Madeleines marmorate cu matcha si ciocolata:
Tavi metalice, teflonate, sau forme de silicon cu alveole specifice.
Mod de preparare Madeleines marmorate cu matcha si ciocolata:
Punem untul (cantarit) intr-o craticioara mica sau ibric pe foc mic, pana incepe sa bolboroseasca si sa faca spuma. Indepartam spuma formata, luam de pe foc si lasam deoparte sa se raceasca complet.
Amestecam (omogenizam) faina de grau cu praful de copt si le cernem impreuna.
Mixam ouale cu praful de sare si zaharul pana ce isi dubleaza volumul. Adaugam aromele (extractul de vanilie si coaja rasa de lamaie).
Adaugam faina cernuta impreuna cu praful de copt si untul topit si racit si omogenizam din nou.
Aluatul rezultat il impartim in doua si il asezam in boluri separate. Intr-un bol adaugam pudra de ceai verde matcha si in al doilea bol adaugam pudra de cacao. Omogenizam. Acoperim bolurile cu folie alimentara asezata direct pe suprafata aluatului, apoi le introducem in frigider pentru minimum 2 ore.
Intre timp, incalzim cuptorul la 210°C si pregatim tavile.
Daca avem tavi metalice, le ungem cu putin unt si le tapetam cu faina. Formele de silicon nu necesita tapetare.
Dupa ce au stat la frigider minimum 2 ore, scoatem bolurile, rasturnam unul dintre aluaturi peste celalalt si le amestecam usor cu un bat de frigaruie, fara a insista, pentru a nu se contopi culorile, ci doar pana obtinem un aluat marmorat. Punem aluatul intr-un pos cu dui rotund, sau, daca nu avem, putem folosi o lingurita si umplem cavitatile formei de metal sau silicon (3/4 din capacitate).
Introducem tava in cuptor, coborim temperatura la 200°C si lasam sa se coaca cca 10-11 minute, pana ce prajiturelele prind pe margini o culoare usor aramie, asa cum se vede in imaginea de mai jos.
Daca avem forma de silicon, asezam forma pe o tava pe care o introducem apoi in cuptor.
Dupa ce s-au copt, scoatem forma din cuptor si o mai lasam cca 3 minute sa se racoreasca inainte de a scoate prajiturelele, apoi le scoatem si le lasam pe un suport de sarma pana se racesc complet.
Tips:
Va recomand sa scoateti ouale din frigider cu cel putin 2 ore inainte de a le folosi.
Pentru a obtine o forma perfecta, nu umpleti alveolele complet, intrucat aluatul va creste in cuptor.
Mod de servire pentru Madeleines marmorate cu matcha si ciocolata:
Madeleines marmorate cu matcha si ciocolata pot fi servite alaturi de o cana cu ceai, lapte, ori cafea, dar pot innobila orice masa festiva, de la un tea party cu prietenele ori un meeting corporatist pana la mese dulci pentru nunti si botezuri.
No Comments