Pentru ca am observat ca foarte multi nu stiu care este diferenta intre briosa, muffins si cupcakes, voi incepe prin a explica acest lucru. Chiar daca se prezinta in forme asemanatoare, compozitia si modul de preparare ale acestora difera.
Astfel briosa, din francezul brioche, este un produs de patiserie preparat ca si aluatul de cozonac, un aluat dospit la care se foloseste drojdia. Reteta originala vine din Franta.
Cupcake-urile se fac cu unt, prin “creaming method” adica untul este frecat cu zahar si abia dupa ce nu se mai simt granulele de zahar se adauga ouale pe rand, faina si restul ingredientelor. Cupcake-urile se umplu cu diverse creme sau jeleuri de fructe iar deasupra primesc cate un mot de crema, adica frosting, preparat ca si cremele pentru tort. Originea acestora este SUA.
La muffins, aluatul este precum cel al checurilor (sweet bread), folosindu-se ca grasime uleiul vegetal. Sunt foarte versatile, intrucat se poate folosi o gama larga de ingrediente secundare, cum ar fi: nuci, fructe proaspete, fructe uscate, picaturi de ciocolata etc. Originea acestora este SUA.
Si acum sa trecem la reteta de baza pentru muffins:
Ingrediente pentru Muffins – reteta de baza:
Pentru acesti mini muffins am folosit 2 tavi de mini muffins cu cate 24 de alveole fiecare, cu diametrul alveolelor de 3,5 cm. Cu aceeasi cantitate de aluat putem obtine 24 de muffins in doua tavi a cate 12 alveole avand baza de 5 cm.
Avem nevoie de: 4 oua mari, 250g zahar, 250ml iaurt amestecat cu lapte (jumatate-jumatate), 250ml ulei vegetal, 370g faina, 1/2 pliculet praf de copt, pasta de vanilie, fructe.
La cele din imagine am folosit zmeura, cate un fruct pentru fiecare mini muffins cu vanilie.
In varianta cu cacao, micsoram cantitatea de faina cu 50g, si adaugam 50g cacao. Daca vreti sa adaugati mai putina cacao, micsorati cantitatea de faina cu cantitatea de cacao pe care doriti sa o adaugati. La cele din imagine am folosit zmeura si mure, cate un fruct pentru fiecare mini muffins cu cacao.
Daca faceti muffins cu dimensiune normala, respectiv cu diametrul alveolelor de 5 cm, va recomand sa puneti mai multe fructe. Puteti adauga, de asemenea, dupa preferinta, nuci, stafide, picaturi de ciocolata, caramel etc.
Mod de preparare pentru Muffins – reteta de baza:
Pentru inceput se pregatesc tavile. Daca aveti hartiute, pozitionati hartiutele in fiecare alveola. Daca nu aveti hartiute, ungeti alveolele cu ulei sau unt si le pudrati cu faina. Eu folosesc mai nou un Non-Stick Spray de la Wilton. Este foarte eficient si spornic.
Preparam aluatul astfel: punem ouale intregi in bolul mixerului, adaugam un praf de sare si incepem sa mixam mai intai la viteza mica, apoi la viteza mai mare, pana ce ouale si-au dublat volumul. Adaugam apoi zaharul si continuam mixarea pana ce compozitia devine cremoasa (cca 10 minute). Acum e timpul sa adaugam uleiul vegetal, pe care il turnam in fir, ca la maioneza, in timp ce mixam la viteza medie. Dupa ce am terminat de integrat uleiul, adaugam extractul de vanilie si jumatate din cantitatea de faina in care am integrat si praful de copt si mixam din nou, de data asta la viteza mica. doar ca sa omogenizam compozitia. Adaugam jumatate din amestecul de iaurt cu lapte, omogenizam din nou, apoi adaugam si restul de faina. Omogenizam
Pentru umplut formele eu folosesc un pos (poche) de cofetarie. Mai puteti folosi instrumentele americane de masurat, respectiv cea de 1 TBLS (15ml), pentru cupa de mini muffins, ori o lingurita.
Dupa ce ati umplut prima tava, puneti in centrul fiecarei alveole cate un fruct daca folositi zmeura ori mure, sau bucati de fructe daca folositi caise, piersici etc. Daca folositi fructe mai mici, coacaze, afine, puneti cate trei fructe. Asta pentru mini muffins. Daca faceti muffins cu dimensiune normala, respectiv cu diametrul alveolelor de 5 cm, va recomand sa puneti mai multe fructe. Puteti adauga dupa preferinta, nuci, stafide, picaturi de ciocolata, caramel etc.
Introduceti prima tava in cuptorul preincalzit la 170º C pentru cca 20 de minute. Verificati cu batul de frigaruie daca s-au copt. Dupa ce ati scos prima tava o introduceti pe a doua. Aveti grija ca a doua serie se va coace putin mai repede decat prima, cuptorul fiind acum incins. Dupa ce ati scos tava din cuptor, scoateti muffinsii si lasati-i sa se raceasca pe un gratar.
Tips:
Nu umpleti alveolele decat 3/4 din capacitate, intrucat aluatul creste in timpul coacerii.
Daca doriti sa obtineti muffins cu o consistenta mai fina (pufoasa), inlocuiti amestecul de lapte/iaurt (jumatate-jumatate) cu smantana pentru frisca, in aceeasi cantitate.
Mod de servire pentru Muffins – reteta de baza:
Muffins pot fi serviti ca atare alaturi de o cafea, un pahar cu lapte simplu, lapte batut ori iaurt sau ca desert.
No Comments