Prajitura marmorata cu capsune si rubarba fara gluten imbina fericit aroma de vanilie si citrice cu cea de cacao de buna calitate. Fructele dulci-acrisoare aduc si ele aportul lor la gustul desavarsit al acestei prajituri.
Aceasta noua reteta a fost gandita special pentru celiaci.ro, pentru mamicile care au copii cu intoleranta la gluten si nu mai stiu cum sa compenseze restrictiile alimentare ale copilasilor lor, dar si pentru persoanele mature aflate in aceeasi situatie, care si-ar dori sa guste o prajitura buna care sa nu le provoace rau.
Intrucat am primit pentru testari cateva tipuri de amestecuri de fainuri fara gluten de la Schar Romania, am realizat aceasta prajitura folosind Mix C – Mix Patisserie, un amestec de fainuri excelent pentru prajituri si alte produse de patiserie.
Ingrediente pentru Prajitura marmorata cu capsune si rubarba:
Pentru aluat: 5 oua, 20 linguri faina Mix C – Mix Patisserie de la Schar, 20 linguri zahar, 20 linguri ulei din floarea soarelui, 20 linguri lapte vegetal din nuci caju facut in casa (reteta aici), o lingurita praf de copt, un praf de sare, aroma naturala de vanilie, coaja de citrice bio (de la lamai si portocale netratate), doua linguri cacao de buna calitate.
Fructe: cubulete de rubarba si capsune.
Mod de preparare Prajitura marmorata cu capsune si rubarba:
Pentru inceput pregatim fructele. Curatam rubarba de coaja lemnoasa, apoi o taiem rondele de cca 4-5mm grosime, iar capsunele spalate si curatate de codite le taiem in doua si le pastram impreuna intr-un bol.
Intr-un bol punem cele 5 oua intregi, adaugam un praf de sare, zaharul, uleiul, laptele vegetal si faina amestecata in prealabil cu praful de copt si cernuta, aroma naturala de vanilie si coaja de citrice si amestecam cu un tel manual pana la omogenizare completa. Aluatul rezultat va fi fluid, putin mai gros decat cel de clatite.
Impartim aluatul aproximativ egal in doua boluri. Intr-un bol adaugam cacaua dizolvata in 2-3 linguri de apa si omoganizam compozitia.
Turnam mai intai aluatul galben in tava unsa cu grasime (unt sau ulei) si pudrata cu faina. Eu am folosit un spray profesional pentru desprindere din forma. Turnam deasupra aluatul maro, cu cacao si facem cercuri cu ajutorul unui bat de frigaruie pentru un aspect marmorat.
Introducem apoi tava in cuptorul preincalzit la 170°C pentru cca 15 minute.
Dupa cele 15 minute, cand aluatul a prins oarecare consistenta, scoatem tava din cuptor, presaram fructele cat mai uniform, acoperind toata suprafata. Introducem tava din nou in cuptor si mai lasam sa se coaca cca 20-30 de minute, urmarind din cand in cand coacerea. O frigaruie introdusa in aluat trebuie sa iasa curata. Atentie: frigaruia ar putea avea urme de la fructe, dar sa nu fie de aluat necop.
Cand este coapta, prajitura se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca complet inainte de a fi taiata si servita.
Se pudreaza cu zahar pudra si se portioneaza cu un cutit bine ascutit si udat cu apa inainte de fiecare taiere.
Tips:
Pentru reusita aluatului umed folositi la amestecare doar un tel manual, nu folositi mixerul. Folosind mixerul va rezulta un aluat foarte pufos in care fructele se vor scufunda.
Pudrati prajitura cand este rece, altfel zaharul se topeste in contact cu fructele calde si umede.
Mod de servire pentru Prajitura marmorata cu capsune si rubarba:
Prajitura marmorata cu capsune si rubarba se potriveste cu o ceasca de cafea, o cana de ceai ori o limonada rece. Practic se poate consuma oricand si oricum pentru ca este delicioasa.
5 Comments
Va urmaresc, as dori o reteta, daca se poate- marmorata cu branza dulce de vaci. Multumesc!
Si as mai avea o intrebare: daca la reteta de mai sus, se poate folosi si faina de orez?
Este lesne de adaptat reteta asta in varianta cu branza de vaci, Maria! Poti inlocui fructele cu un amestec de branza de vaci, zahar, oua si arome pe care il pui cu o lingurita din loc in loc in aluatul de baza.
Daca vrei sa inlocuiesti faina cu gluten cu faina fara gluten, iti recomand faina Mix C – Mix Patisserie de la Schar. Inlocuind faina doar cu faina de orez nu cred ca va putea iesi o prajitura pufoasa.
Buna seara!pentru ce tava sunt ingredientele ?
De cuptor normal sau tava mai mica?
Multumesc frumos
Buna Cristina,
Am folosit o tava de 23cm x 36cm si adanca de 5cm.
Poti folosi o tava normala de cuptor, dar va iesi mai putin inalta decat cea din imagine.
O zi excelenta!