Deserturi Tarte cu fructe

Tarta cu rubarba si sirop de capsune

2015-05-25
Tarta cu rubarba si sirop de capsune

Potrivita pentru orice fel de fructe, tarta cu rubarba si sirop de capsune este lesne de facut si usor adaptabila. Avand doua texturi de aluat, una mai compacta, tip biscuite si una mai moale si mai cremoasa,  este ideala atat pentru fructe proaspete, cat si pentru nuci, alune si fructe uscate.

Ingrediente pentru Tarta cu rubarba si sirop de capsune:

Pentru aceasta tarta am folosit o tava cu dimensiunile 35,5×12,5 cm.

Pentru aluat: 100g unt la temperatura camerei, 3 oua, 150g zahar, 200g+200g faina, vanilie, o jumatate lingurita praf de copt, un praf de sare. Pentru umplutura: 3 tije de rubarba, 200g capsune, 50g zahar.

Mod de preparare pentru Tarta cu rubarba si sirop de capsune:

Se pregateste mai intai umplutura.

Se spala si se curata tijele de rubarba.Se spala si se curata capsunele. Se taie capsunele felii si se aseaza intr-o craticioara impreuna cu zaharul. Se amesteca bine apoi se pune vasul pe foc mic si se fierbe cca 20 de minute, pana se dizolva de tot zaharul si se ingroasa putin sosul, apoi se ia vasul de pe foc. Se trece fiertura printr-o sita deasa si se aseaza sosul obtinut intr-un bol. Se taie apoi tijele de rubarba in segmente egale cu latimea tartei, asta in cazul in care aveti o forma ca cea din imagine. Daca nu aveti, puteti sa le taiati in segmente pe care le veti organiza pe suprafata tartei, dupa imaginatie, in forma pe care o aveti. Tijele de rubarba taiate se pun in sosul fierbinte de capsune sa se inmoaie putin, pana ce preparam aluatul de tarta.

Pentru aluatul de tarta, se pune untul moale intr-un bol, se adauga zaharul si se mixeaza pana ce compozitia devine spumoasa si nu se mai simt granulele de zahar. Se incorporeaza apoi cate un ou, adaugandu-se urmatorul doar dupa ce s-a omogenizat compozitia. Dupa ce a fost integrat si ultimul ou in compozitie, se adauga aromele si 200g faina si se omogenizeaza din nou compozitia.

In acest moment se ia deoparte 1/3 din compozitie si se pune intr-un  bol separat, iar in cele 2/3 din compozitia ramasa se incorporeaza treptat 200g de faina si se amesteca cu o lingura, apoi cu degetele. Aluatul trebuie sa nu se mai lipeasca de degete, dar sa ramana inca moale.

Daca este din teflon, tava nu se mai unge, aluatul fiind suficient de gras ca sa nu se prinda. Daca se foloseste alt tip de tava, aceasta se unge cu unt peste care se presara faina.

Se aseaza in tava aluatul cel gros si se intinde cu degetele pe toata suprafata tavii, ridicandu-se si pe laterale, intr-un strat cat mai uniform. Se inteapa apoi aluatul cu o furculita pentru a-l impiedica astfel sa se ridice in timpul coacerii. Se aseaza apoi aluatul cel moale, de asemenea intr-un strat cat mai uniform. Peste aluatul cel moale se aseaza segmentele de rubarba apasandu-le usor cu mana sa intre putin in aluat, asa cum vedeti in imagine, ori in alt fel, dupa imaginatie, in cazul in care folositi alt model de tava pentru tarte. Introduceti apoi tava in cuptorul preincalzit la 170º C pentru cca 20 de minute. Tarta este gata cand marginile aluatului sunt aurii. Dupa ce ati scos tava din cuptor, turnati cu lingura din siropul de capsune peste tijele de rubarba si lasati sa se raceasca. Dupa ce s-a racit complet, scoateti tarta din forma si o portionati dupa bunul plac.

Tarta cu rubarba si sirop de capsune

Tips:

Daca doriti un sos mai consistent, adaugati  o lingurita ori o folie de gelatina hidratata in sosul de capsune si-l mai lasati un minut pe foc.

Mod de servire pentru Tarta cu rubarba si sirop de capsune:

Tarta cu rubarba si sirop de capsune poate fi servita ca desert, simpla, cu frisca ori cu inghetata de vanilie.

Tarta cu rubarba si sirop de capsune

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.