Potrivita pentru orice fel de fructe, tarta cu caise si fistic este lesne de facut si usor adaptabila. Avand doua texturi de aluat, una mai compacta, tip biscuite si una mai moale si mai cremoasa, este ideala atat pentru fructe proaspete, cat si pentru nuci, alune si fructe uscate.
Ingrediente pentru Tarta cu caise si fistic:
Pentru aceasta tarta am folosit o tava cu dimensiunile 35,5×12,5 cm.
Pentru aluat: 100g unt la temperatura camerei, 3 oua, 150g zahar, 200g+200g faina, vanilie, o jumatate lingurita praf de copt, un praf de sare. Pentru umplutura: 6 caise mari, 50g fistic maruntit, zahar pudra.
Mod de preparare pentru Tarta cu caise si fistic:
Se pregateste mai intai umplutura. Se spala bine caisele, se scot samburii si se aseaza jumatatile intr-un bol.
Pentru aluatul de tarta, se pune untul moale intr-un bol, se adauga zaharul si se mixeaza pana ce compozitia devine spumoasa si nu se mai simt granulele de zahar. Se incorporeaza apoi cate un ou, adaugandu-se urmatorul doar dupa ce s-a omogenizat compozitia. Dupa ce a fost integrat si ultimul ou in compozitie, se adauga aromele si 200g faina si se omogenizeaza din nou compozitia.
In acest moment se ia deoparte 1/3 din compozitie si se pune intr-un bol separat, iar in cele 2/3 din compozitia ramasa se incorporeaza treptat 200g de faina si se amesteca cu o lingura, apoi cu degetele. Aluatul trebuie sa nu se mai lipeasca de degete, dar sa ramana inca moale.
Daca este din teflon, tava nu se mai unge, aluatul fiind suficient de gras ca sa nu se prinda. Daca se foloseste alt tip de tava, aceasta se unge cu unt peste care se presara faina.
Se aseaza in tava aluatul cel gros si se intinde cu degetele pe toata suprafata tavii, ridicandu-se si pe laterale, intr-un strat cat mai uniform. Se inteapa apoi aluatul cu o furculita pentru a-l impiedica astfel sa se ridice in timpul coacerii. Se aseaza apoi aluatul cel moale, de asemenea intr-un strat cat mai uniform. Peste aluatul cel moale se aseaza jumatatile de caise cu partea unde a fost samburele in jos, apasandu-le usor cu mana sa intre putin in aluat, asa cum vedeti in imagine. Introduceti apoi tava in cuptorul preincalzit la 170º C pentru cca 20 de minute. Tarta este gata cand marginile aluatului sunt aurii. Cand este gata, scoateti tava din cuptor, presarati fisticul maruntit si o lasati sa se raceasca putin inainte de sa o scoateti. Dupa ce s-a racit complet, scoateti tarta din forma, o pudrati cu zahar pudra si o portionati dupa bunul plac.
Tips:
Pentru un aspect mai viu, presarati fisticul maruntit dupa ce ati scos tava din cuptor, deoarece in timpul coacerii isi pierde din culoare.
Mod de servire pentru Tarta cu caise si fistic:
Tarta cu caise si fistic poate fi servita ca desert, simpla, cu frisca ori cu inghetata de vanilie.
2 Comments
Grozava tarta in versiunea asta, o voi incerca neaparat cu niste piersici promise, aromate foc, dar trebuie sa mai am rabdare. Imi place casuta noua, ca tot ce faceti voi, Dana. Sper sa regasesc si unele din vechile tale retete, pentru ca nu am reusit sa salvez tot ce mi-am dorit la timpul potrivit.
Da, Elena, tarta asta este chiar deosebita si merge cu tot felul de fructe. Ma bucur ca iti place casuta noua. Si eu sunt foarte incantata de ea si incerc sa o fac cat mai primitoare. Sa nu-ti faci probleme pentru retetele vechi, pentru ca nu am de gand sa renunt la blog, cat imi va permite blogspot, bineinteles. Totusi, am de gand sa refac cele mai deosebite retete si sa le regasiti modernizate aici.