Aceasta Dulceata de ardei iute cu vin si mirodenii, asezata aici peste o rondea de paine cu Gorgonzola, face parte dintr-o gama de dulceturi gourme pe care le fac an de an de Sarbatori, alaturi de Dulceata de rosii cu anason stelat si Dulceata de ceapa rosie cu vin de Porto. Pe de o parte pentru ca insotesc foarte bine aperitivele festive care nu lipsesc niciodata de pe masa noastra la ocaziile speciale petrecute cu familia, iar pe de alta parte pentru ca sunt cele mai asteptate si apreciate cadouri pe care le ofer celor dragi de Craciun.
Ingrediente pentru Dulceata de ardei iute cu vin si mirodenii:
200g ardei iuti rosii si verzi, 300g ardei jalapeno (am gasit la Lidl nu foarte iuti si colorati foarte frumos), 300g ardei kapia,100g zahar brun, 500g zahar, 3-4 catei de usturoi taiati fin, 3 pastai cardamom, o pastaie vanilie, 5 cuisoare, 10 boabe piper, 300ml vin rose.
Mod de preparare pentru Dulceata de ardei iute cu vin si mirodenii:
Inainte de a ne apuca sa preparam dulceata, spalam bine borcanele in care urmeaza sa punem dulceata si capacele lor, le asezam intr-o tava pe care o introducem si o lasam in cuptor la 100° C pana cand terminam de facut dulceata.
Pentru preparat aceasta dulceata este neaparat necesar sa folosim manusi si sa nu ducem mana la ochi sau la nas pe toata perioada pregatirii ardeilor iuti. Deci, dupa ce ne-am protejat bine, spalam bine ardeii iuti si cei jalapeno, ii curatam de cotoare, seminte si nervuri si ii asezam intr-un bol. Dupa ce am terminat cu toti, incepem sa-i taiam dupa plac. Eu i-am taiat felii subtiri si scurte ca sa poata fi asezati cu usurinta peste micile tartine cu branzeturi fine, dar pot fi taiati si mai maricel. Asezam ardeii taiat intr-un vas, adaugam zaharul brun si framantam usor compozitia. Acoperim bolul cu un capac sau cu folie alimentara si asezam vasul in frigider pana a doua zi, sau cel mai putin pentru 4-5 ore.
A doua zi, sau dupa cele 4-5 ore, curatam ardeii kapia si ii taiem si pe ei fideluta. Adaugam zaharul, mirodeniile si vinul rose si punem pe foc mic amestecand usor din cand in cand. Dupa ce sa topit bine zaharul, lasam dulceata la foc mic inca vreo 30-40 de minute. Intre timp, scoatem ardeii iuti din frigider si ii punem si pe ei intr-o craticioara pe foc mic pana ajung la temperatura primei compozitii. Dupa cele 30-40 de minute, rasturnam ardeii iuti peste amestecul initial de ardei kapia cu mirodenii, omogenizam si ii mai lasam impreuna pe foc mic inca vreo 35-40 de minute, sau pana ce sosul se ingroasa la fel ca orice alt tip de dulceata. Facem proba astfel: punem o farfuriuta in frigider, luam cu o lingurita din sos si picuram deasupra farfuriei. Daca picaturile raman compacte si nu se preling, dulceata e gata. Sau un alt tip de proba: luam sosul cu o lingurita, apucam intre degete din sos si le departam usor, Sosul trebuie sa ramana in fir de cca 2 cm fara sa se rupa.
Cand dulceata este gata, se opreste focul. Se scot borcanele din cuptor si se umplu, se fixeaza capacele si se aseaza borcanele pe capac. Se acopera cu cateva prosoape de bucatarie si se lasa asa pana se racesc. Dupa ce se racesc, se intorc borcanele si se eticheteaza.
Din cantitatile de mai sus am umplut 15 borcanase de 100 ml, cum se vede in imagini.
Tips:
Pentru un gust desavarsit, va recomand sa nu inlocuiti ingredientele. Calitatea ingredientelor face gustul de exceptie.
Mod de servire pentru Dulceata de ardei iute cu vin si mirodenii:
Cu gust dulce-acrisor si usor intepator, Dulceata de ardei iute cu vin si mirodenii este ideala in asociere cu branzeturi fine precum Gorgonzola, Roquefort, Camembert sau altele, asezate pe un biscuite sarat sau o felie de paine prajita.
No Comments