Aceasta Dulceata de rosii cu anason stelat, asezata aici peste o rondea de paine cu branza Roquefort, face parte dintr-o gama de dulceturi gourme pe care le fac an de an de Sarbatori, alaturi de Dulceata de ceapa rosie cu vin de Porto si Dulceata de ardei iute cu vin si mirodenii. Pe de o parte pentru ca insotesc foarte bine aperitivele festive care nu lipsesc niciodata de pe masa noastra la ocaziile speciale petrecute cu familia, iar pe de alta parte pentru ca sunt cele mai asteptate si apreciate cadouri pe care le ofer celor dragi de Craciun.
Ingrediente pentru Dulceata de rosii cu anason stelat:
400g rosii bine coapte, 300g zahar brun, 4 buc. anason stelat, o jumatate baton vanilie, zeama de la o jumatate de lamaie.
Mod de preparare pentru Dulceata de rosii cu anason stelat:
Inainte de a ne apuca sa preparam dulceata, spalam bine borcanele in care urmeaza sa punem dulceata si capacele lor, le asezam intr-o tava pe care o introducem si o lasam in cuptor la 100° C pana cand terminam de facut dulceata.
Pentru dulceata, mai intai spalam bine rosiile. Punem o craticioara cu apa pe foc si o aducem pana la punctul de fierbere, apoi oprim focul si luam cratita de pe foc. Alaturi, umplem o alta craticioara cu apa foarte rece. Luam rosiile si le facem o crestatura in forma de cruce in partea opusa coditei, apoi le cufundam in apa fierbinte, le lasam cateva minute, le scoatem si le cufundam putin in apa rece. In acest fel curatam toate rosiile de pielita.
Taiem apoi rosiile in bucati de cca 2-3 cm si indepartam semintele. Asezam bucatile de rosii fara seminte in vasul in care vom face dulceata, adaugam zaharul si mirodeniile si lasam vasul in frigider pentru 4-5 ore, preferabil de pe o zi pe alta.
Dupa 4-5 ore sau a doua zi punem vasul pe foc mic si preparam dulceata la fel ca orice dulceata. Mai precis o fierbem la foc mic, indepartand spuma care se formeaza, pana ce trece proba dulcetei care se face astfel: punem o farfuriuta in frigider, luam cu o lingurita din sos si picuram deasupra farfuriei. Daca picaturile raman compacte si nu se preling, dulceata e gata. Sau un alt tip de proba: luam sosul cu o lingurita, apucam intre degete din sos si le departam usor, Sosul trebuie sa ramana in fir de cca 2 cm fara sa se rupa.
Cand dulceata este gata, se opreste focul. Se scot borcanele din cuptor si se umplu, se fixeaza capacele si se aseaza borcanele pe capac. Se acopera cu cateva prosoape de bucatarie si se lasa asa pana se racesc. Dupa ce se racesc, se intorc borcanele si se eticheteaza.
Din cantitatile de mai sus am umplut 12 borcanase de 100 ml, cum se vede in imagini.
Tips:
Pentru un gust desavarsit, va recomand sa nu inlocuiti ingredientele. Calitatea ingredientelor face gustul de exceptie.
Daca rosiile au lasat prea multa zeama, se mai scoate din ea, iar daca zeama este prea putina adaugati un pic de apa, asta inainte de a incepe fierberea.
Mod de servire pentru Dulceata de rosii cu anason stelat:
Cu gust dulce-acrisor si arome delicate de vanilie si anason stelat, Dulceata de rosii cu anason stelat este ideala in asociere cu branzeturi fine precum Gorgonzola, Roquefort, Camembert sau altele, asezate pe un biscuite sarat sau o felie de paine prajita.
No Comments