Deserturi Easter Party Retete festive Torturi Valentine’s Day

Tortulet naked cu lavanda

2018-02-25
Tortulet naked cu lavanda

Am gandit acest Tortulet naked cu lavanda – in forma de inimioara – special pentru Dragobete, aceasta sarbatoare a iubirii, autentic romaneasca.  Cu blat Genoise si crema Mousseline cu textura delicata, aroma florala si gust dulce-acrisor, acest tortulet ne-a desavarsit cina romantica petrecuta in doi.

Ingrediente pentru Tortulet naked cu lavanda:

Din cantitatile date mai jos iese un tortulet in forma de inima cu dimensiunile de 13×13 cm, suficient pentru doua portii si o aniversare in doi. Pentru un tort mai mare, dublati sau chiar triplati cantitatile in functie de numarul de portii dorite

Pentru blatul Genoise avem nevoie de: 2 oua, 75g zahar, 75g faina, 15g unt topit, o lingurita matcha (pudra de ceai verde), un praf de sare..

Pentru siropul de trampat (insiropat blaturile): 75g zahar, 100ml apa, o lingurita flori de lavanda, o picatura ulei esential de lavanda, coaja si sucul de la o jumatate de limeta.

Pentru crema Mousseline: 300 ml lapte, 3 galbenusuri, 75g zahar, 30g amidon de porumb, o lingura flori de lavanda, 100g unt moale;  pentru culoare putem folosi o lingurita matcha (pudra de ceai verde) si ½ lingurita pudra de flori de hibiscus. Pentrtu un gust fresh, adaugam coaja si sucul de la o jumatate de limeta.

Pentru decor: panselute comestibile de la Microgreens si fistic crud macinat.

Tortulet naked cu lavanda

Mod de preparare pentru Tortulet naked cu lavanda:

Pentru prepararea blatului Genoise: topim mai intai untul si il lasam deoparte sa se raceasca; mixam apoi ouale intregi impreuna cu zaharul cca 15 minute, pana nu se mai simt granulele de zahar; incorporam apoi in mixul de galbenusuri cu zahar faina amestecata cu un praf de sare si matcha (pudra de ceai verde), amestecand usor, adaugam untul topit si racit si omogenizam.

Tapetam forma cu hartie de copt sau folosim spray pentru desprindere din forma, turnam compozitia si introducem forma in cuptorul preincalzit la 180° C pentru cca 15 minute. Verificam daca blatul e copt cu ajutorul unui bat de frigaruie care introdus in blat trebuie sa iasa curat. Daca iese cu urme de coca inseamna ca inca nu este copt si mai lasam forma in cuptor pentru 4-5 minute.

Dupa ce  s-a copt, scoatem forma din cuptor, scoatem blatul din forma si il lasam pe un gratar pana se raceste complet.

Pentru prepararea siropului de trampat (insiropat blaturile): infuzam mai intai lavanda, astfel: punem apa intr-un vas si o aducem la fiert; punem lingurita de lavanda, lasam sa mai dea un clocot, stingem focul, adaugam coaja rasa de limeta si acoperim vasul; lasam sa se infuzeze cca 15 minute, apoi strecuram si indepartam florile de lavanda si coaja de limeta;  in ceaiul rezultat adaugam zaharul si punem din nou vasul pe foc; lasam sa fiarba pana ce siropul se ingroasa, apoi stingem focul si lasam siropul sa se raceasca complet; dupa ce s-a racit complet, adaugam sucul de la o jumatate de limeta si picatura de ulei esential de lavanda.

Pentru pregatirea cremei Mousseline: infuzam mai intai lavanda in lapte, astfel: punem laptele pe foc si cand ajunge la punctul de fierbere, adaugam florile de lavanda, stingem focul si acoperim vasul. Lasam sa se infuzeze cca 15-20 de minute, dupa care strecuram si indepartam florile de lavanda. Separat, mixam galbenusurile cu zaharul si amidonul, apoi adaugam laptele fierbinte, in fir, amestecand pana la omogenizare completa. Punem apoi vasul pe foc mic spre mediu, amestecand continuu pana ce crena se ingroasa (cca 3-4 minute). Stingem focul, acoperim crema cu folie alimentara si lasam deoparte sa se raceasca. Dupa ce s-a racit complet, trecem la etapa urmatoare.

Mixam untul moale si adaugam treptat cate o lingura din crema fiarta si racita pana la incorporare completa.

Pentru un plus de culoare si pentru un gust dulce-acrisor, in continuare procedam astfel:

Adaugam in crema rezultata coaja si sucul de la o jumatate de limeta, omnogenizam, apoi impartim crema rezultata in doua boluri. Intr-un bol adaugam o lingurita de matcha (pudra de ceai verde), iar in celalalt bol adaugam o jumatate de lingurita de pudra de flori de hibiscus. Omogenizam ambele compozitii si suntem gata sa montam tortuletul.

Tortulet naked cu lavanda

Mod de asamblare Tortulet naked cu lavanda:

Taiem blatul complet racit in felii de cca 1cm grosime.

Punem marginea detasabila a formei in care am copt blatul pe farfurioara/platoul pe care vom prezenta tortul.

Asezam in interiorul marginii detasabile felia de blat de deasupra (capacul) cu partea exterioara in jos, trampam usor cu siropul racit complet, adaugam 2-3 linguri din crema vernil cu matcha, apoi nivelam.

Pentru un aspect frumos, cu margini drepte, lasam felia de la baza blatului pentru ultimul strat.

Asezam apoi a doua felie de blat, trampam, adaugam 2-3 linguri din crema roz cu hibiscus, apoi nivelam, si tot asa pana ce terminam.

Ultima felie de blat va fi baza acestuia, pe care o asezam cu partea exterioara in sus, astfel marginile tortului sunt mai drepte si mai ferme.

Introducem apoi tortul in frigider pentru cel putin 5 ore, preferabil peste noapte, pentru ca aromele sa se intrepatrunda.

Pentru finisarea tortului:

Scoatem tortul din frigider, indepartam marginea detasabila, intindem usor cu o paleta crema dintre blaturi, de jur-imprejurul tortului, pentru a nivela exteriorul si a obtine o suprafata marmorata, pastelata, in stil semi naked.

Ungem putin si capacul cu crema, apoi restul de crema il introducem intr-un posh cu dui rotund de cca 1 cm si decoram tortul cum se vede in imaginea de mai jos.

In final, pentru un aspect festiv, am adaugat cateva panselute comestibile de la Microgreens si putin fistic crud macinat.

Tortulet naked cu lavanda

Tips:

Preparati tortul cu o zi inainte de a-l servi, pentru ca aromele sa se intrepatrunda.

Daca nu dispuneti de matcha si hibiscus, puteti folosi colorant alimentar, dar fiti “zgarciti” cu acesta.

Mod de servire pentru Tortulet naked cu lavanda:

Acest Tortulet naked cu lavanda, in forma de inimioara, este desertul ideal pentru a incununa o cina in doi, indiferent cu ce prilej.

Tortulet naked cu lavanda

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.