Alfajores de maicena cu dulce de leche este un produs de cofetarie tradițional in Argentina, Chile, Peru, Spania, Uruguay si Brazilia de Sud.
In Spania există o mare varietate de retete pentru Alfajores, dar cele traditionale contin faină, miere, migdale si mai multe condimente, in special scortisoara. Alfajores sunt mai frecvent pregatite/vandute de Craciun, dar in unele regiuni acestea sunt disponibile pe tot parcursul anului.
In America de Sud, Alfajores se gasesc mai ales in Argentina, Bolivia, Uruguay, Ecuador, Paraguay, Chile, Columbia, Peru si Brazilia.
Alfajores au fost populare în Argentina și Uruguay de la mijlocul secolului al XIX-lea. Cu toate acestea, reteta diferă de Alfajores spaniole. Acestea sunt realizate din doua paleuri rotunde cu diferite umpluturi dulci intre ele. Umplutura este de obicei dulce de leche, cu toate ca exista o multime de variante. Ele pot fi acoperite cu zahar pudra (cele traditionale), glazura de zahar, nuca de cocos rasa sau ciocolata. Argentina este astazi cel mai mare consumator mondial de Alfajores.
In functie de regiune, unele retete contin amidon de porumb, coaja de citrice, ghimbir si miere si sunt umplute cu ciocolata, crema de vanilie, dulce de leche, pasta de fructe, sau nuca de cocos. Umplutura poate fi amestecata cu migdale, seminte de susan, fulgi de nuca de cocos.
Mai multe informatii despre Alfajores gasiti aici !
Reteta pe care am folosit-o aici am gasit-o intr-o revista argentiniana. Probabil ca voi incerca in curand si alte variante.
Ingrediente pentru Alfajores de maicena cu dulce de leche:
Din cantitatile de mai jos ies cca 24 de buc. biscuiti alfajores montati (48 biscuiti simpli).
Pentru biscuiti avem nevoie de:
100g faina, 150g amidon de porumb, 100g unt la temperatura camerei, 75g zahar pudra, 2 galbenusuri, o jumatate lingurita bicarbonat, 1 lingurita praf de copt, o lingurita extract de vanilie, o lingura coniac de buna calitate, un praf de sare.
Pentru umplutura avem nevoie de: 1/2 cutie de 300g dulce de leche gata preparat, 6 biscuiti sfaramati.
Pentru decor: 3-4 linguri fulgi de cocos macinati.
Mod de preparare pentru Alfajores de maicena cu dulce de leche:
Cernem faina impreuna cu amidonul de porumb, bicarbonatul, praful de copt si sarea. Mixam untul aflat la temperatura camerei si taiat cubulete impreuna cu zaharul pudra pana la o consistenta pufoasa. Adaugam galbenusurile incorporandu-le pe rand, extractul de vanilie si coniacul, apoi omogenizam. Adaugam faina cernuta impreuna cu amidonul de porumb, bicarbonatul, praful de copt si sarea si amestecam de data aceasta cu degetele, usor, adunand aluatul pana se formeaza o masa compacta pe care o strangem in forma de minge, apoi o aplatizam putin si o infasuram in folie alimentara pe care o introducem in frigider pentru cca 15-30 minute.
Scoatem aluatul din frigider, il intindem pe un blat presarat cu faina urmarind sa obtinem o foaie cu o grosime uniforma de cca 3 mm si decupam in forma dorita. Aici am folosit un decupator in forma de inimioara.
Marginile ramase din aluat dupa decuparea biscuitilor se aduna, se intinde din nou in foaie si se decupeaza in continuare.
Pregatim tavile pentru copt tapetandu-le cu foaie de copt sau folie din silicon.
Asezam biscuitii cu o paleta, manevrandu-i usor intrucat sunt foarte friabili.
Daca biscuitii se rup cand ii manipulam, putem sa-i remodelam. Daca se sfarama dupa ce s-au copt, ii folosim la umplut, impreuna cu dulce de leche.
Introducem tava in cuptorul preincalzit la 180°C si ii coacem cca 10-12 minute. Urmariti indeaproape coacerea. Cand sunt copti, biscuitii trebuie sa fie usor aurii in niciun caz sa nu prinda culoare aramie.
Dupa ce s-au copt, scoatem biscuitii din tava utilizand o paleta si ii asezam pe un gratar pana unde vor sta pana la racirea lor completa.
Intre timp, pregatim umplutura. Scoatem din cutie cateva linguri de dulce de leche pe care le punem intr-un bol. Sfaramam eventualii biscuiti rupti, iar daca nu s-a rupt niciunul, luam totusi 3-4 buc. si ii sfaramam usor, apoi ii adaugam la dulce de leche si omogenizam. Acestia vor consolida putin umplutura si biscuitii se vor putea fixa mai bine impreuna.
Punem apoi umplutura intr-un posh cu un dui de cca 5 mm.
Asezam biscuitii perechi, cu partea de jos in sus. Punem umplutura cu posh-ul pe jumatate dintre ei si acoperim perechea lor, urmarind ca partea superioara sa ramana la vedere.
Pregatim nuca de cocos pentru decor. Daca este destul de fina, nu mai trebuie macinata, dar daca fulgii sunt mari, ii macinam putin. Pentru maruntirea lor, eu am folosit o rasnita de cafea.
Luam apoi fiecare pereche de biscuiti, ungem marginile usor cu degetul inmuiat in dulce de leche si trecem marginile unse prin nuca de cocos maruntita. Asezam biscuiti din nou pe un gratar pana sunt gata toti, apoi ii pudram cu zahar pudra.
Alfajores cu dulce de leche sunt mai buni a doua zi si pot fi pastrati in recipiente inchise ermetic, la temperatura camerei cca 3-4 zile, iar in frigider chiar mai mult. Cu timpul, daca rezista si nu sunt consumati, devin din ce in ce mai buni.
Tips:
Folositi unt cu grasime de 82%, la temperatura camerei, fara a-l incalzi.
Nu incalziti untul din aluat la framantare.
Intindeti aluatul in strat cat mai uniform, cca 3 mm grosime.
Cand ii manipulati, atat inainte cat si dupa coacere, folositi o paleta intrucat sunt foarte friabili.
Mod de servire pentru Alfajores de maicena cu dulce de leche:
Alfajores de maicena cu dulce de leche pot fi serviti in orice ocazie langa un pahar cu lapte, ceai ori o ceasca de cafea, pot fi un cadou deosebit de Craciun, sau pot fi deliciul unor mese festive, nunti si botezuri, petreceri pentru copii sau alte tipuri de party-uri.
No Comments