Pentru o seara cu prietenii ori o masa de duminica cu familia, aceste elegante si rafinate cupcakes cu cafea si brandy va vor asigura un succes deplin. Singura conditie este sa aveti in casa o cutiuta cu trandafirasi napolitana de la Dr. Oetker. Intrucat au o durata de valabilitate rezonabila, eu ma asigur ca am cel putin o cutiuta de rezerva.
Ingrediente pentru Cupcakes cu Cafea si Brandy:
Pentru 24 cupcakes am folosit doua tavi, fiecare cu cate 12 alveole cu baza de 5 cm.
Pentru cupcakes: 200g unt la temperatura camerei. 200g zahar pudra, 4 oua, 250g faina, 50g cacao de buna calitate, o lingurita praf de copt, un praf de sare, 200ml smantana pentru frisca, o lingura cafea solubila.
Pentru frosting: 200g unt la temperatura camerei, 200g zahar pudra, 200ml smantana pentru frisca, o lingura cafea solubila, coniac dupa gust si preferinte.
Pentru insiropare si decor: o cafea expresso indulcita, imbogatita cu o lingurita de coniac; o cutiuta cu trandafirasi napolitana de la Dr. Oetker.
Mod de preparare Cupcakes cu Cafea si Brandy:
Pentru inceput pregatim tavile. Daca aveti hartiute, pozitionati hartiutele in fiecare alveola. Daca nu aveti hartiute, ungeti alveolele cu ulei sau unt si le pudrati cu faina.
Mixam untul cu zaharul, pana ce compozitia devine cremoasa si nu se mai simt granulele de zahar. Adaugam apoi ouale, pe rand, incorporandu-le treptat, pe fiecare in parte. Nu adaugam urmatorul decat dupa ce l-am incorporat perfect pe primul.
Intr-un vas amestecam faina cu cacaua, praful de copt si sarea. Dupa ce au fost incorporate ouale, adaugam amestecul de ingrediente uscate si mixam usor pana la incorporare completa. Adaugam si smantana de frisca si mai mixam cca 2-3 minute.
In tavile deja pregatite cu hartiute, umplem alveolele 3/4 din capacitate, ca sa nu creasca peste limita superioara a lor, apoi introducem tava in cuptorul preincalzit la 170° C pentru cca 20 min. Verificam cu un bat de frigaruie si daca batul iese curat inseamna ca sunt gata si, scoatem tava din cuptor. Daca nu iese curat, le mai lasam inca 5 minute.
Dupa ce scoatem tava, ii mai lasam in tava cca 5-10 minute, apoi ii scoatem si ii asezam pe un gratar ca sa se raceasca complet.
Dupa ce scoatem prima tava o introducem pe a doua. Aveti grija ca a doua serie se va coace putin mai repede decat prima, cuptorul fiind acum incins.
Frostingul pentru cupcakes cu cafea si coniac se prepara astfel: mixam untul la temperatura camerei cu 100g din zaharul pudra, pana ce obtinem o crema cu consistenta omogena, fara sa se mai simta zaharul. Adaugam cafeaua solubila si coniacul si omogenizam. In alt bol, tinut in prealabil la rece, mixam smantana de frisca, pe care am tinut-o de asemenea in prealabil la rece, pana ce incepe sa se lege, apoi adaugam si cele 100g zahar pudra ramase si continuam mixarea pentru alte cateva minute (cca 5 minute), pana ce frisca devin e consistenta. Aveti grija, nu mixati prea mult ca sa nu devina unt. Integrati apoi frisca in crema de unt, treptat, pana la integrare totala. Bagati vasul la rece, pana ce incepeti decorarea si numai dupa ce cupcakesurile s-au racit complet.
Montare Cupcakes cu Cafea si Brandy:
Dupa ce s-au racit cupcakesurile, le insiropam usor cu cafeaua expresso imbogatita cu coniac si lasam sa se patrunda lichidul, apoi incepem decorarea cu frostingul bine racit. Decoram cu trandafirasii din napolitana.
Tips:
Nu umpleti alveolele decat 3/4 din capacitate, intrucat aluatul creste in timpul coacerii.
Pentru un aspect deosebit, decorati frostingul cu trandafirasii din napolitana doar cu putin timp inainte de momentul servirii.
Mod de servire Cupcakes cu Cafea si Brandy:
Cupcakes cu cafea si brandy se servesc ca atare, la desert, dar pot face deliciul oricarei mese festive. Inainte de servire, scoateti cupcakes cu cafea si brandy din frigider si decorati frostingul cu trandafirasi din napolitana.
No Comments