Pate de ficat de pui cu coniac si mirodenii, un preparat tartinabil delicios atunci cand este facut in casa cu ingrediente de calitate, dar este cu totul deosebit daca este servit cu Dulceata de ceapa rosie cu vin de Porto.
Ingrediente pentru Pate de ficat de pui cu coniac si mirodenii:
500g ficat proaspat de pui, 2 linguri ulei, 150g unt, o ceapa, 2-3 catei de usturoi, 2 foi de dafin, 50ml coniac, ceva nucsoara rasa proaspat, sare, piper dupa gust.
Mod de preparare pentru Pate de ficat de pui cu coniac si mirodenii:
Spalam bine ficatul de pui si il lasam la scurs cca 30 de minute. Intr-o tigaie punem cele doua linguri de ulei, adaugam ceapa taiata nu prea fin, pentru ca urmeaza sa mixam totul dupa ce s-a gatit ficatul. Dupa ce s-a inmuiat putin ceapa, adaugam si ficatul, il omogenizam usor cu ceapa, apoi il lasam sub capac cca 15 minute, urmarind continuu sa nu scada si sa se arda. Daca a scazut adaugam putina apa si-l lasam pe foc pana ce s-a patruns complet. Verificam cu o furculita sa fie patruns, sa nu lase lichid rozaliu, dar sa nu prinda crusta, asta pentru un rezultat deschis la culoare si catifelat. Cand ficatul este facut, adaugam mirodeniile si coniacul si mai lasam cateva minute pe foc fara capac, amestecand usor, ca sa se evapore alcoolul din coniac.
Oprim focul si lasam sa se racoreasca putin, dar sa nu se raceasca complet. Scoatem foile de dafin si adaugam untul taiat in bucati, pentru ca sa poata sa se topeasca usor in contact cu compozitia, apoi mixam totul intr-un procesor de alimente cu lame in S, pana ce se transforma intr-o pasta fina. Gustam si, daca consideram ca este necesar, mai adaugam sare si/sau piper, apoi il punem intr-un borcan sau un vas cu capac. nu inainte de a aseza un strat de unt lichefiat deasupra, atat cat sa acopere intreaga suprafata. Pentru un aspect deosebit, presaram si cateva boabe de piper colorat.
Pate de ficat de pui cu coniac si mirodenii se pastreaza cateva zile in frigider, daca este acoperit cu o pelicula de unt topit si asezat intr-un borcan inchis ermetic. Dupa ce este inceput borcanul, se recomanda consumul pateului in aceeasi zi. Totodata, pateul de ficat asezat pe tartine se oxideaza usor, ca atare se recomanda servirea acestora cat mai aproape de momentul expunerii.
Daca urmeaza sa-l servim in scurt timp si folosim vase fara capac, acoperim suprafata vaselor cu folie alimentara pe care o strangem in jurul vasului cat mai ermetic, si punem vasele in frigider pentru cel putin doua ore inainte de servire.
Tips:
Pentru un gust desavarsit, va recomand sa nu inlocuiti ingredientele. Calitatea ingredientelor face gustul de exceptie.
Puteti renunta la coniac, dar acesta ii confera pateului o aroma deosebita.
Mod de servire pentru Pate de ficat de pui cu coniac si mirodenii:
Catifelat si aromat, Pate de ficat de pui cu coniac si mirodenii poate produce placeri gustative de exceptie daca este servit impreuna cu Dulceata de ceapa rosie cu vin de Porto.
No Comments