De curand am cunoscut o familie de cultivatori de topinambur care mi-au oferit pentru testare cativa tuberculi din aceasta leguma inca prea putin cunoscuta in Romania. Despre calitatile si beneficiile acestora puteti afla mai multe pe site-ul lor, topinambureco.ro
Dupa ce m-am documentat si am experimentat deja o serie de retete, am acceptat o colaborare pe o perioada mai indelungata cu acesti oameni deosebiti, asa ca voi continua sa experimentez retete noi pe care le voi impartasi cu voi.
Va promit chiar sa va surprind cu o serie de asocieri ale topinamburului cu alte legume si/sau produse, pe care sigur prea putini le-au incercat.
Voi incepe cu aceasta Crema de topinambur cu rata afumata, care s-a dovedit a fi un preparat delicios si fin, demn de o masa regala.
Ingrediente pentru Crema de topinambur cu rata afumata:
Pentru 4 portii avem nevoie de: 500 g topinambur, 2 cartofi mici sau unul mai mare, o bucata de piept de rata afumat (cumparat ca atare), 2 buc. de ceapa mica (echalote) sau o ceapa medie, 10 g untura de rata (sau unt), 100 ml smantana pentru gatit, sare si piper dupa gust, un praf de chimen macinat proaspat, iar
Pentru decor: o bucata de praz de cca 10 cm, partea alba, si o lingura de ulei de masline sau untura de rata.
Mod de preparare pentru Crema de topinambur cu rata afumata:
Curatam mai intai legumele si le taiem cubulete. Punem mai intai ceapa taiata cubulete intr-o tigaie in care am topit untura de rata sau untul si o lasam pe foc, amestecand constant, pana ce se inmoaie, fara a prinde culoare. Adaugam apoi celelalte legume (topinamburul si cartoful) taiate cubulete si adaugam apa cat sa fie acoperite, condimentam usor cu sare si piper. Le lasam pe foc mic cca 20 de minute, pana s-au inmuiat bine. Verificam cu o furculita care trebuie sa le patrunda usor.
Dupa ce s-au inmuiat bine, luam de pe foc si punem continutul in blender si le mixam. Adaugam apoi smantana de gatit si mai mixam putin, apoi gustam si, daca mai este necesar, mai adaugam sare, piper si un praf de chimen.
Pregatim garnitura si decorul astfel: taiem o bucata de praz, partea alba, cca 10 cm, in doua, pe lungime, apoi o taiem fasii foarte subtiri.
Ungem o tigaie cu putin ulei de masline (sau untura de rata) si rumenim foarte usor, pe toate partile, pieptul de rata, nefeliat. Scoatem pieptul il punem intr-un vas acoperit, apoi pregatim decorul.
Prajim fasiile de praz, amestecand continuu pana ce prind o culoare aurie spre aramie si le scoatem pe o farfurioara.
Mod de asezare in farfurie pentru Crema de topinambur cu rata afumata:
Feliem mai intai pieptul de rata afumata, cate doua felii pentru fiecare portie. Asezam crema de topinambur in farfurii sau castroane de supa, punem cate doua felii de piept de rata afumata in fiecare farfurie, apoi decoram cu cateva fasii de praz rumenit.
Tips:
Cartoful se adauga pentru a obtine o textura mai catifelata, intrucat topinamburul are o structura usor apoasa.
Puteti prepara crema de topinambur din timp, chiar si cu o zi inainte de a fi servita si sa pregatiti garnitura si decorul cu putin timp inainte de servire.
Va recomand sa pastrati toate elementele retetei, deoarece numai asa veti obtine gustul spectaculos. Chiar si decorul din praz rumenit are un rol important.
Mod de servire pentru Crema de topinambur cu rata afumata:
Crema de topinambur cu rata afumata este un preparat rafinat, delicios si fin, demn de o masa regala, dar care poate fi servit cu orice ocazie.
No Comments