Biscuiti cu unt marmorati, un model nou de biscuiti, pe cat de spectaculos, pe atat de simplu de facut.
La fel ca si la Biscuiti spiralati cu unt si trei arome si Biscuiti in straturi cu unt si trei arome, avem nevoie de trei tipuri de aluat din retetele anterioare pentru Biscuiti cu unt si vanilie – reteta de baza, Biscuiti cu unt si cacao si Biscuiti cu unt, fistic si matcha. Vom folosi insa cantitatile pe care vi le dau mai jos.
Biscuitii isi pastreaza forma in timpul coacerii, au o textura usor sablata si un cumul de arome imbietoare de unt, cacao si fistic, specific produselor de patiserie frantuzesti.
Ingrediente pentru Biscuiti cu unt marmorati:
Din cantitatile de mai jos ies aproximativ 80 biscuiti de 3-4mm grosime.
Pentru aluatul de biscuiti cu unt si vanilie, avem nevoie de: 100g unt nesarat, cu 82% grasime, la temperatura camerei, 90g zahar pudra, 170g faina cernuta, 1 ou intreg rece, extract natural de vanilie, un praf de sare.
Pentru aluatul de biscuiti cu unt si cacao, avem nevoie de: 100g unt nesarat, cu 82% grasime, la temperatura camerei, 75g zahar pudra, 50g zahar brun pudra, 150g faina cernuta, 25g cacao de buna calitate, 1 ou intreg rece, un praf de sare.
Pentru aluatul de biscuiti cu unt, fistic si matcha, avem nevoie de: 100g unt nesarat, cu 82% grasime, la temperatura camerei, 90g zahar pudra, 150g faina cernuta, 20g fistic crud macinat fin, o lingurita matcha (pudra de ceai verde pentru patiserie) 1 ou intreg rece, extract natural de vanilie, un praf de sare.
Mod de preparare pentru Biscuiti cu unt marmorati:
Preparam fiecare aluat in parte, astfel:
Pentru aluatul de biscuiti cu unt si vanilie: Cernem faina impreuna cu sarea. Mixam untul aflat la temperatura camerei si taiat cubulete impreuna cu zaharul pudra pana la o consistenta pufoasa. Adaugam oul rece si vanilia, apoi omogenizam. Adaugam faina cu sarea, cernute, si amestecam usor.
Pentru aluatul de biscuiti cu unt si cacao: Cernem faina impreuna cu cacaua si sarea. Mixam untul aflat la temperatura camerei si taiat cubulete impreuna cu zaharul pudra si zaharul brun pana la o consistenta pufoasa. Adaugam ouale reci, pe rand, omogenizand compozitia dupa fiecare. Adaugam apoi faina cernuta impreuna cu cacaua si sarea si amestecam.
Pentru aluatul de biscuiti cu unt, fistic si matcha: Cernem faina impreuna cu fisticul macinat, matcha si sarea. Mixam untul aflat la temperatura camerei si taiat cubulete impreuna cu zaharul pudra pana la o consistenta pufoasa. Adaugam oul rece, apoi omogenizam. Adaugam faina cu fisticul, matcha si sarea, cernute, si amestecam usor.
Din acest moment, pentru fiecare aluat procedam in felul urmator:
Recomandarea mea este sa nu mai folosim mixerul si sa continuam sa amestecam compozitia cu dispozitivul prezentat mai jos.
Pentru cine nu are totusi un astfel de dispozitiv, recomand amestecarea compozitiei in continuare cu mixerul, dar cu paleta fluture pentru aluat, la viteza medie, pentru a nu incalzi untul.
In final adunam aluatul cu mana, il impartim in doua si formam doua mingii pe care le aplatizam usor, le infoliem in folie alimentara si le introducem in frigider pentru minimum doua ore.
Mod de formare, pregatire pentru copt si coacere Biscuiti cu unt marmorati:
Scoatem cate o minge din fiecare tip de aluat din frigider si le lasam la temperatura camerei cca 10 minute, apoi luam cate o bucata de aluat din fiecare si le amestecam usor, cu degetele, ca pe plastilina, urmarind atent sa obtinem un aluat marmorat. Nu trebuie sa insistam foarte mult in amestecarea aluatului ca sa nu incalzim untul si sa nu se amestece prea tare culorile. Intindem apoi aluatul intre doua foi de copt, urmarind mentinerea unei grosimi uniforme a aluatului de cca 3-4mm. Intrucat prin amestecarea aluaturilor cu degetele acestea s-au incalzit. introducem imediat aluatul intins in frigider pentru 5-10 minute. Dupa ce scoatem aluatul din frigider, decupam in formele dorite pe care le asezam in tavile tapetate cu foaie de silicon sau hartie de copt. Nu uitati: pentru o coacere uniforma, puneti biscuiti de marimi similare in aceeasi tava.
Inainte de a introduce tavile in cuptor, le mai introducem in frigider pentru inca 5-10 minute, abia apoi le introducem in cuptorul preincalzit la 175°C pentru cca 10 minute.
Dupa ce s-au copt biscuitii, scoatem tava din cuptor si o lasam cateva minute sa se racoreasca pe o suprafata protejata timp in care biscuitii isi consolideaza textura. Scoatem apoi biscuitii si ii lasam la racit pe un gratar. Dupa ce s-au racit complet (in cateva ore), biscuitii ii asezam in cutii de tabla tapetata cu folie alimentara unde se pot pastra cca 7 zile la temperatura camerei sau in congelator pentru cca 90 de zile.
Tips:
Folositi unt cu grasime de 82%, la temperatura camerei, fara a-l incalzi.
Nu incalziti untul din aluat la framantare. Pentru aceasta recomand folosirea dispozitivului special de amestecat aluatul (prezentat mai sus), ori dispozitivul in forma de fluture al mixerului, la viteza medie.
Intindeti aluatul in strat cat mai uniform, cca 4mm grosime.
Inainte de coacere, introduceti tava in frigider pentru cateva minute.
Pentru o coacere uniforma, coaceti tavi cu biscuiti de aceeasi dimensiune.
Mod de servire pentru Biscuiti cu unt marmorati:
Biscuiti cu unt marmorati pot fi serviti ca atare, langa un pahar cu lapte, ceai ori o ceasca de cafea sau pot fi deliciul unor mese festive.
No Comments