Kolokotes sunt unele dintre cele mai cunoscute si populare produse de patiserie cypriote, pregatite mai ales in zilele racoroase de iarna.
Prietena mea, Adriana, posesoarea blogului Naina’s Kitchen, a descris atat de apetisant aceste placintele cypriote cu dovleac la ultima intalnire, incat am inceput imediat sa ma documentez si, intrucat am gasit mai multe variante in special pentru aluat, am ales sa adaptez reteta, pastrand doar elementele specifice.
Ingrediente pentru Kolokotes – Cyprus Pumpkin Pies:
Pentru aluat: 500g faina cernuta, 50ml suc proaspat de portocale, 210ml apa la temperatura camerei, 1 lingurita otet, 2 lingurite zahar, 2 linguri ulei de masline, 1/3 lingurita de sare, 1/3 lingurite ghimbir razuit fin (sau pudra).
Pentru umplutura: 800g dovleac razuit, 200g morcov razuit, 200g zahar, 200g bulgur (sau nuci macinate grosier), 200g stafide brune, 2 linguri suc proaspat de portocala, 2 lingurite scortisoara macinata.
Mod de preparare Kolokotes – Cyprus Pumpkin Pies:
Se recomanda pregatirea umpluturii cu o zi inainte, pentru ca aromele sa se intrepatrunda mai bine.
Amestecam dovleacul cu morcovul curatate si razuite, adaugam zaharul, bulgurul sau nucile macinate, stafidele si sucul proaspat de portocala si scortisoara. Acoperim bolul cu un prosop de bucatarie si lasam compozitia intr-un loc racoros (nu in frigider) pana a doua zi (cca 12 ore).
A doua zi, preparam aluatul astfel. Cernem faina. Amestecam faina cu sarea, zaharul si ghimbirul. Adaugam sucul de portocala si amestecam in continuare, adaugand apa la temperatura camerei, putin cate putin, pana la integrare completa. Continuam sa framantam, adaugand treptat si uleiul. Aluatul rezultat trebuie sa fie elastic si sa se desprinda de pe peretii vasului si de pe maini. Se acopera bolul cu un prosop de bucatarie si se lasa cca 15 minute la temperatura camerei.
Montare si coacere Kolokotes – Cyprus Pumpkin Pies:
Impartim aluatul in trei bucati, apoi intindem pe rand fiecare bucata in foi subtiri de cca 3mm. Decupam cercuri mai mici sau mai mari, dupa preferinta. Eu am ales sa le fac mai mici, asa ca am decupat cercuri cu diametrul de 9 cm. In retetele gasite pe site-urile cypriote erau mai mari, de cca 15 cm. Adaugam cate o lingura sau doua linguri de umplutura, in functie de marimea cercului, pe o parte si se acopera cu cealalta parte a cercului. Sigilam semicercul rezultat, apasand marginile cu dintii unei furculite. Asezam placintelele rezultate in tava tapetata (cu silicon, hartie de copt ori unsa cu unt si pudrata cu faina), le ungem cu ulei, presaram zahar tos si le inroducem in cuptorul preincalzit la 180°C. Coacem cca 30 de minute, pana cand prind o culoare aurie.
Tips:
Intrucat crusta este crocanta, pentru cine doreste un aluat mai moale, acoperiti placintelele cu un prosop de bucatarie, ori asezati-le intr-un vas cu capac dupa ce le scoateti din cuptor.
Mod de servire Kolokotes – Cyprus Pumpkin Pies:
Kolokotes – Cyprus Pumpkin Pies merg excelent in orice conjunctura. O gustare la scoala ori la serviciu, langa o cafea, ori ca desert dupa masa.
2 Comments
De-abia astept sa le fac si eu, Dana! Arata grozav si tentant, aromat, cu diferente de texturi interesante.
Si eu de-abia astept sa le faci si tu, Elena! Sa-mi spui cum ti-au placut 🙂