Plecand de la reteta de baza, Tort de bezea, tip Pavlova, am creat acest Tort de bezea cu ciocolata, tip Pavlova special pentru iubitorii de ciocolata intre care fruntasi sunt fiul si sotul meu.
Impresia mea vis-a-vis de acest Tort de bezea cu ciocolata, tip Pavlova este ca aceasta reteta aduce tortul traditional Pavlova intr-o alta dimensiune. Spun asta deoarece, dincolo de imbinarea celor doua texturi contrastante, blaturile usor spongioase si crema catifelata, gustul dulce-amarui, aroma de ciocolata si surprinzatoarele amarene in sirop iti raman indelung pe cerul gurii.
Daca cineva crede ca exagerez, il rog sa incerce aceasta reteta si sa ma contrazica apoi, daca poate.
Ingrediente pentru Tort de bezea cu ciocolata, tip Pavlova:
Pentru doua blaturi de bezea cu ciocolata de cca 15 cm diametru fiecare, avem nevoie de: doua albusuri de ou, 130g zahar tos, 1 lingura creame of tartar sau anidon de porumb/de cartofi, 1 lingura cacao neagra, de buna calitate, 1 lingura otet sau zeama de lamaie, 2 picaturi ulei esential de migdale.
Pentru crema de ciocolata cu mascarpone: 200g mascarpone, 100g zahar pudra, 100g ciocolata neagra de buna calitate, 100ml smantana pentru frisca, 2 linguri lichior de migdale (Amaretto Disaronno am avut eu).
In plus: 4 linguri de amarene in sirop. Povestea acestor cirese este urmatoarea: anul trecut, cand am cumparat din piata cunoscutele cirese amare, mici si foarte mici, un comerciant vindea cirse amare de mare dimensiune, adica de dimensiunea celor pietroase. Nu am crezut ca sunt amare, pana ce nu am gustat. Asa ca am cumparat doar 2 kg pentru ca aveau pretul dublu fata de al celor mici. care nici el nu era deloc mic, si am pus la borcane in siropul propriu lasat dupa o zi petrecuta impreuna cu zaharul. Nu am fotografiat si nu am postat reteta, asa ca acum doar va povestesc. Anul acesta nu le-am mai gasit, asa ca am ramas cu ceea ce am facut anul trecut.
Mod de preparare pentru Tort de beze cu ciocolata, tip Pavlova:
Modul de preparare pentru blaturile de bezea cu ciocolata: pentru bezea am folosit metoda elvetiana (Swiss Meringue) care presupune mixarea la inceput la cald (la bain-marie) a compozitiei, apoi la rece. Asadar, punem toate ingredientele, respectiv: albusurile, zaharul, creame of tartar sau amidonul, cacaoa si otetul intr-un bol din sticla sau inox potrivit pentru bain-marie. Asezam bolul deasupra unei craticioare in care am pus apa de vreo doua degete pe care am adus-o la punctul de fierbere. Atentie, vasul nu trebuie sa atinga apa. Dam focul mic si amestecam continuu cu ajutorul unui tel sau mixer, pana ce compozitia atinge cca 70°C.
Daca nu avem termometru, verificam luand intre degete din compozitie. Trebuie sa nu se mai simt deloc granulele de zahar. Luam vasul de pe foc si continuam mixajul pana ce compozitia ajunge la cca 40°C, sau pana ce simtim doar caldut vasul, cand il atingem cu palmele. Compozitia trebuie sa fie compacta, usor lucioasa si sa faca un cioc stabil in prelungirea paletei mixerului.
Pregatim tava pentru copt, astfel: luam o foaie de copt pe care conturam doua cercuri de cca 15cm diametru. Udam usor foaia pe ambele parti si o asezam in tava cu partea pe care am trasat cercurile catre fundul tavii. Asezam apoi cu o lingura compozitia de bezea astfel incat sa se incadreze in limitele cercurilor trasate, in strat cat mai egal pentru ca totul sa aiba un aspect frumos. Introducem tava in cuptorul preincalzit la 180°C si scadem imediat temperatura la 150°C. Lasam sa se coaca 1 ora si 15-20 de minute, apoi stingem cuptorul si lasam bezeaua sa se raceasca in cuptorul oprit pentru cateva ore. Dupa ce s-a racit, scoatem tava, desprindem usor bezeaua (vedeti ca este destul de fragila si se poate sfarama) si o asezam pe un suport pana la utilizare.
Bezeaua racita poate fi pastrata cateva zile la temperatura camerei, in cutii ermetic inchise.
Evitati sa tineti bezeaua in frigider unde datorita umiditatii isi poate pierde fermitatea.
Modul se preparare pentru crema de ciocolata cu mascarpone: punem intr-un bol ciocolata maruntita. Separat, aducem smantana de frisca la temperatura de fierbere, apoi luam vasul de pe foc si rasturnam smantana peste ciocolata. Lasam cateva minute, apoi amestecam usor pana ce s-a topit toata ciocolata. Dupa ce s-a racit la temperatura camerei, introducem vasul in frigider pentru cateva ore.
Separat, mixam crema mascarpone cu zaharul. Adaugam cele doua linguri de lichior de migdale.
Scoatem ciocolata din frigider si mixam pana ce isi dubleaza volumul, apoi adaugam treptat crema mascarpone pana la incorporare completa.
Mod de asamblare Tort de bezea cu ciocolata, tip Pavlova:
Pentru asamblarea tortului avem nevoie de un suport pentru tort. Pentru inceput, punem pe suportul de tort cateva puncte de crema si fixam peste ele prima bezea. Daca nu fixam bezeaua, nu vom reusi sa montam tortul, acesta alunecand pe suport. Peste prima bezea asezam crema si adaugam 2 linguri de amarene in sirop cu tot cu siropul pe care il lasam sa se scurga pe laterale.
Peste stratul de crema si amarene asezam al doilea blat de bezea, punem din nou crema si peste crema inca 2 linguri de amarene in sirop, cu tot cu sirop.
Tips:
Este delicios dupa cateva ore, timp in care se vor imprietenii gusturile si texturile.
Pentru o perioada mai lunga, tortul se pastreaza intr-un loc racoros si uscat.
Se poate pastra in frigider, doar in cutii ermetic inchise pentru a nu prinde umezeala.
Mod de servire pentru Tort de bezea cu ciocolata, tip Pavlova:
Acest Tort de bezea cu ciocolata, tip Pavlova poate fi un tort aniversar dar si o prajitura pentru o zi petrecuta cu familia. Este delicios si potrivit pentru orice varsta.
No Comments